Jeste li nekad koristili kristale mentola?

Kristali mentola predstavljaju organsko jedinjenje koje se dobija od esencijalnih ulja biljke Mente.
Potiču iz Indije gde se i danas koriste za lečenje raznih bolesti. Pitate se kako se i za šta oni zapravo koriste? Čitajte dalje! 
Mentol ima anestetičke, antiinflamatorne, analgetske i spazmolitičke osobine.
 
 
Ekstrahovanjem listova i blagim zamrzavanjem dobijaju se kristali. Oni su baš jaki, jakog karakterističnog mirisa mentola, koji štipa za oči. 
 
Zato kada ga upotrebljavate budete pažljivi, ova susptanca kada je nerazređena ne sme doći u dodir sa očima ili kožom. Preporučuje da nosite rukavice dok rukujete sa njima. Takođe, postarajte se da soba bude dobro provetrena.
 
Dakle, ovi kristali se obično mešaju sa uljima i tako se nanose na kožu. Na sobnoj temperaturi su u formi kristala, ali proces topljenja već počinje na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa.
 
Mnogi farmaceuti koriste kristale mentola baš zbog njihovih raznih benefita po zdravlje. Neretko se stavljaju u kreme, paste za zube, žvakaće gume, lekove, kupke i šampone, kao i cigarete. Imaju ovako raznovrsnu upotrebu baš zato što hlade, osvežavaju i imaju prepoznatljiv ukus.
 
Možete i sami kupiti kristale mentola u apoteci. Ovo su neki od načina na koji ih možete koristiti u svom domu.

Smirivanje svraba

Pomešajte kristale mentola sa maslinovim uljem i dobićete smesu koja izuzetno velikom brzinom smiruje svrab. Jedino na šta treba da obratite pažnju je da sasvim sjedinite mentol sa uljem, u suprotnom direktan mentol može još više iritirati kožu.

Rast kose

Ako želite da ubrzate rast kose dovoljno je da ubacite sasvim malo kristala u ulje za kosu koje inače koristite.
 
Nemojte mešati kristale sa celom bočicom ulja, pogotovo ne ukoliko perete kosu više od dva puta nedeljno. Nije preporučljivo češće od toga koristiti kristale na kosi.

Saniranje opekotina

Smirićete opekotine znatno brže ukoliko u Aloja vera gel stavite kristale. Oni imaju antiinflamatorna dejstva i trenutno dejstvo hlađenja upaljenog mesta, što značajno umanjuje osećaj bola nastao od opekotina.

Povišena telesna temperatura

Preporučuje se korišćenje ovih kristala i kod povišene temperature. Možete napraviti obloge sa mentol kristalima.
 
U topliju vodu stavite par kristala, kada se razrede sačekajte da se voda malo ohladi i nakon toga potopite obloge. Obloge stavljajte na stopala ili na čelo.

Inhalacija

Kada imate zapušen nos inhalacija kristalima će vam dosta pomoći. Sve što je potrebno jeste da ubacite par kristala u vrelu vodu i udišete.
 
Mirisi mentola su izuzetno jaki i rešiće probleme sa zapušenim nosom u veoma kratkom roku.

Kupka

Ovo jedinjenje će, takođe biti od velike pomoći kada želite da se opustite u toploj kupki. Mentol će vas osvežiti i osloboditi stresa jednako kao i svaka druga aromaterapija.

Posekotine, Modrice

Mentol možete direktno staviti na posekotine i modrice kako biste smanjili oticanje ili osećaj bola.

Osvežavanje prostorija

Izuzetno prepoznatljiv miris kristala mentola ga čine odličnim osveživačem prostorija. Najprostiji način da to učinite jeste da u flašu sa vodom dodate kristale onoliko koliko sami mislite da bi vam moglo odgovarati.
 

Comments: