Sedam najčešćih grešaka pri spremanju pire krompira

Svaka čast onima kojima pire krompir ispadne dobro svaki put! Za sve one koji sa tim imaju problema, evo nekoliko najčešćih grešaka i saveta kako ih izbeći!

Korišćenje pogrešne vrste krompira

Birajte krompire sa najvećom koncentracijom skroba da bi vaš pire imao veliki volumen. Takođe, ovakav pire će lakše poprimiti ukuse okolne hrane. Čvršći krompiri, kao što su bele ili crvene vrste, zahtevaju više gnječenja da bi postali kremasti, što može dovesti do omraženih gromuljica u pireu.

Nedovoljno posoljena voda

Kada se krompiri kuvaju, granule skroba apsorbuju vodu i so, ukoliko ste je dodali. Ukoliko za vreme kuvanja dodate so, na kraju nećete morati da dodatno solite svoj pire i on će imati dobar, pun ukus.

Postepeno zagrevajte vodu

Ubacite krompire u posudu sa hladnom vodom, dodajte so i postepeno povećavajte temperaturu do ključanja, a potom je smanjite. Ukoliko krompir odmah ubacite u ključalu vodu biće neravnomerno kuvan, pa će središte krompira ostati živo, dok će se spoljašnji deo skuvati.

Odlijte svu vodu

Postarajte se da dobro ocedite vodu nakon kuvanja. Želite da vaš pire ima ukus krompira, a ne vode. Ukoliko želite, možete da podgrejete krompire na ringli nakon kuvanja, da bi ste ih dodatno osušili pre gnječenja.

Nemojte dodavati namirnice direktno iz frižidera

Dopustite da se puter, mleko ili krem zagreju do sobne temperature pre nego što ih dodate u vaš pire. Tako će se lakše upiti i neće ohladiti celu smešu.

Nemojte previše žustro gnječiti krompire

Gromuljice skroba u vašim skuvanim krompirima su u delikatnom stadijumu. Ukoliko krompir budete gnječili previše energično i brzo, ispustiće se veća količina skroba u pire, što će ga učiniti lepljivim i neukusnim. Budite pažljivi i dobićete lagan, pufnast pire, kao i srećne i site goste.

Nemojte ga pripremiti mnogo unaped

Dosta ljudi voli da hranu pripremi unapred, naročito ako je potrebno da bude u velikim količinama. Međutim, krompir ne podnosi toliko dobro da odstoji duži period. Ukoliko ga, na primer, ostavite preko noći u frižideru, imaće ukus kao karton. Ukoliko još uvek želite da ih skuvate unapred, ostavite ih u posudi koja je otporna na toplotu, prekrivene plastičnim poklopcem.
 

Comments: