Kako je vaša druga trudnoća drugačija od prve

Pročitajte ovo ukoliko čekate svoju drugu bebu ili razmišljate o njoj!
 
 
 
Ne možete da dočekate da rodite svojoj bebi brata ili sestru sa kojima će moći da se igra? Niste jedini. 
Međutim, čak i ako ste već imali jednu trudnoću ranije, to ne znači da ćete znati šta vam se sprema u novoj. Štaviše, vaša druga trudnoća će najverovatnije biti dosta različita od vaše prve.
 

Možete imati problema sa ishranom

 
Najveći problem koji možete imati za vreme druge trudnoće je nedostatak gvožđa. Trudnoća uopšte predstavlja veliki udarac za nivoe gvožđa u krvi kod žena i po nekim stručnjacima, mnoge žene ulaze u prvu trudnoću sa manjkom gvožđa.
 
Kombinacija ovog stanja sa vašim već oslabljenim telom od prve trudnoće može predstavljati veliki zahtev za organizam u pogledu nedostatka hranljivih supstanci. Na svu sreću, ovaj problem je lako rešiv zahvaljujući mnogim suplementima koji sadrže gvožđe i koji su lako dostupni.
 

Možete biti podložni drugim komplikacijama

 
 Neki doktori kažu da je optimalan period između dve trudnoće barem 18 meseci.
Istraživanja su pokazala da su prevremeni porođaji, mala težina novorođene bebe, pa čak i problemi sa rastom neki od mogućih komplikacija ukoliko je vremenski period između dve trudnoće previše kratak, pošto vaše telo nije imalo dovoljno vremena da se oporavi i obnovi sve rezerve hranjivih supstanci.
 

Možete iskusiti neke simptome ranije

 
Problemi vezani za porođaj kao što su bol u leđima, proširene vene, kao i hemoroidi tipični su za treće tromesečje trudnoće, ali mogu se pojaviti i ranije. Zašto? U suštini, vaša prva trudnoća oslabila je vašu mišićnu i skeletnu strutkuru, kao i zidove vaših krvnih sudova, što čini ove simptome učestalijim.
Dobre vesti su da jutarnja mučnina ne bi trebalo da bude gora nego što je bila za vreme prve trudnoće.
 

Možete se osećati većom

 
Mnoge žene osećaju da postaju veće, što se dešava brže za vreme druge trudnoće, ali to je samo subjektivan osećaj, pošto će vaša veličina najverovatnije biti ista kao za vreme prve trudnoće.
Ipak, imajte na umu da ste zadržali par dodatnih kilograma od vaše prve trudnoće, pa ćete za vreme druge možda biti za nijansu teži.
 

Najverovatnije ćete biti izmoreni

 
Dok budete čekali svoju drugu bebu, možda ćete primetiti da vam konstantno nedostaje energija, što ne bi trebalo da bude razlog za brigu. Obično ovaj osećaj potiče od svih obaveza sa kojima se sada susrećete a sa kojima ranije niste morali, kao što je briga o vašem detetu koje je puno energije.
 

Trebalo bi da se osećate opuštenije

 
Ukoliko ste otišli kod doktora sa dugačkim spiskom svih briga i pitanja koje ste imali za vreme prve trudnoće, u narednoj trudnoći ćete biti mnogo mirniji. Pošto već imate dete, to vam povećava samopouzdanje i više nećete imati strah od nepoznatog.
 

Comments: