Ona Zna: Radionica Marija Hand Made

Marija Ivanković Jurišić, žena zmaj, zaljubljenica u ručni rad, tehnike tkanja, pletenja, heklanja i veza, vlasnica umetničke radionice Marija HandMade koja živi svoj san, otkriće nam šta je inspiriše, kako je počela i još mnogo toga. 

Kako je sve počelo?

Tako što sam se iz podstanarske sobe u  Beogradu vratila u svoj rodni grad Šabac, u svoju kuću i pokrenula svoj mali biznis zajedno sa mamom…Umetničku radionicu Marija HandMade sam osnovala pre desetak godina, iz želje da tu ljubav prema prirodnim materijalima i tehnikama ručnog rada prenesem i na druge ljude.

Da li je ovo čime se bavite zapravo vaš životni san?

DA, ja živim svoj SAN! Želje iz učeničkih, pa posle i studentskih dana sam prenela u stvarnost…One su kao svetionik uvek bile u daljini mog pogleda i njima sam stremila…Istina, te prvobitne želje su bivale sve bliže i bliže, dok su se nove radjale i opet osvetljavale put ispred mene… 

Šta ste želeli da budete kad porastete?

Prvo sam želela da budem novinarka, pa istoričarka, uz stalni hobi da kreiram, crtam, bojim, seckam, šijem, lepim, a potom sam završila u zanatstvu, odnosno proizvodnji unikatne i malo drugačije odeće, zalažući se za očuvanje starih, tradicionalnih zanata u tekstilu i ručnom radu.

Šta vas inspirise?

Priroda, putovanja, moda, običaji, ljudi…jednom rečju ŽIVOT!

Koje materijale koristite?

Vlakna vune, svile, lana, pamuka…isključivo prirodne materijale.

Postoji li neka vaša kolekcija koja vam je posebno draga?

To je upravo najnovija kolekcija Beli Andjeo, koja je nastala kao kolekcija kaputa i asesoara od naše domaće srpske vune, potom je proširena i na haljine od pamuka sa zlatnim akcentima.Potpuno meditativno i andjeoski.

Dizajnirate i vencanice?

DA, prvo sam na svojoj najboljoj drugarici i kumi, a potom i na sebi testirala tu ideju…Kada sam videla da mi ide, da je vrlo inspirativno i dopadljivo, nastavila sam da dizajniram  venčanice i za druge devojke.

Ko su (kakvi su) ljudi koji nose vaše kreacije?

Neobični, posebni, drugačiji…Ljubitelji prirode, sa svojim sopstvenim stilom odevanja, neopterećeni slepim praćenjem mode i trendova koji biraju odeću osluškujući svoje unutrašnje biće, prateći sebe i poruke svoga tela koje se buni kada na sebi ima nešto što mu ne prija…
 

Dobitnica ste nagrade Cvet uspeha za ženu zmaja?

DA, na moje veliko zadovoljstvo, ta nagrada Cvet Uspeha za Ženu Zmaja mi je, baš kao i članstvo u Udruženju Poslovnih žena Srbije, stigla baš u pravom momentu, da me ohrabri, podstakne, ali i osvesti, produbi u realizaciji svojih nauma i da jednu dodatnu odgovornost za sve što uradim. 

Vaši planovi?

Da se još više i ozbiljnije pozabavim angažovanjem i edukacijom i drugih žena sa sličnim afinitetima da se osmele i otisnu u preduzetničke vode, jer je to i pored raznih poteškoća, jako lepo i inspirativno.

"Prava dama je uvek izgužvana"? 

DA, jer je to dokaz da nosi prirodne materijale, načinjene od prirodnih vlakana koja se nikada baš ne mogu idealno upeglati.

Šta uvek treba imati u garderoberu?

Jednu odlično skrojenu svilenu haljinu u boji koja odgovara našem tenu,boji očiju i kose, za svečane prilike. Nekoliko vunenih, pamučnih i lanenih haljina i sukanja za različite sezone. Barem po dva zimska i letnja pletena dzempera i najmanje dva ručno radjena šala ili ešarpe koje će pored svoje praktičnosti svojom posebnom vrstom izrade uvek na pravi način dati jedan autentičan pečat svakoj odevnoj kombinaciji.

Vaša preporuka za letnju sezonu?

LETNJE HALJINE! To je bio i ostao najženstveniji komad  odeće kroz čitavu istoriju mode i odevanja.

Šta ona zna?

ŽENA je zaista mnogo jaka i stvorena da iznese SVE, čak iako toga nismo uvek svesne, ni ohrabrene da to sebi priznamo, naša intuicija nas nepogrešivo i uspešno vodi i to nam dokazuje, kroz razne životne situacije.
Mi i pogrešimo, ali ustanemo, popravimo nabore na haljini, obujemo štikle, ispravimo ledja i hrabo nastavimo da gazimo dalje. 

Odajte nam neku tajnu!

Volite i hvalite sebe i kad padate i kad se uzdižete, jer sve ima svoje razloge i dobre strane, baš SVE što nam se dešava.

Savet za čitateljke i ponekog čitaoca!

Osloboditi svoje BIĆE, oslušnuti njegovu pravu prirodu i potrebe, hrabro ići za svojim snovima i ne žaliti vremena ni truda uloženog u to, jer ćemo biti mnogostruko nagradjeni…
 
Piše: Vesna Injac
 

Comments: