Pravi i pogrešan način konzumiranja čia semenki

Postoji dobar razlog zašto o čia semenkama svi pričaju u poslednje vreme! 
 Ove sitne semenke su pune proteina, vlakana, kalcijuma, antioksidansa i omega-3 masnih kiselina, ali postoji dobar i loš način na koji možete da ih konzumirate, a jedan čovek je ovo naučio na teži način.
 
 
U jednoj studiji pacijenata, jedan muškarac je iskusio velike poteškoće sa gutanjem nakon što je pojeo jednu kašiku suvih čia semenki. Jedan od razloga zbog koga se čia semenke spominju kada je mršavljenje u pitanju je taj što se, u kontaktu sa vodom, naduju na veličinu višestruko veću od originalne i u želucu stvaraju osećaj sitosti. Međutim, ukoliko unesete čia semenke u sebe i potom popijete vodu, nećete imati lepo iskustvo, pošto će se semenke naduti pre nego što vam dođu do stomaka.
 
Potapanje čia semenki u vodu pre jela je bezbedno- nakon što se potope, čia semenke oko sebe obrazju sluzav omotač koji im pomaže da lakše prolaze kroz digestivni sistem. Drugo istraživanje pokazuje da jedenje neljuštenih čia semena čini da mnogo više određenih biljnih omega-3 masnih kiselina dospe u krvotok. Ne postoji pravi dokaz koji je metod najbolji kada je upijanje nutritivnih materija u pitanju.
 

Kada su deo recepta, naš organizam može svariti oljuštene, natopljene ili neljuštene čia semenke u većim količinama. Ukoliko želite da uključite ove bogate semenke u svoju ishranu, evo nekoliko ideja koje vam mogu biti od pomoći.

Puding od čia semenki:

Čia semenke i kokosovo mleko odlično se slažu i od njih se može napraviti puding koji je odličan za doručak. Pomešajte sastojke noć ranije, ubacite ih u frižider i radujte se ukusnom doručku sledećeg jutra. Toliko je prosto.

Piće od čia semenki:

Ukoliko se osećate naduveno, vreme je za novi jutarnji ritual koji uključuje čia semenke. Da biste počeli zdrav dan, pre doručka i pre vežbanja popijte ovo piće koje sadrži samo dva sastojka: čia seme i vodu. Ovo je mnogo bezbednija alternativa gutanju suvih semenki i spiranju istih vodom.

Kolači od borovnice i čia semenki:

Kolači od borovnice dobijaju unapređenje u vidu čia semenki! Možete ih ubaciti direktno u smesu za vreme pravljenja kolača i neće se ni osetiti!

Sok od čia semenki:

Ukoliko imate običaj da pravite sok od ceđenog voća, probajte da ubacite par semenki u njega. Bogate vitaminom C i sa preko 10 grama vlakana, ovo antioksidantsko piće postaće vaš omiljeni dodatak doručku.

Jogurt posut čia semenkama:

Ukoliko tražite brz način da unesete omega-3 masne kiseline, jednostavno pospite jogurt sa kašičicom semenki i uživajte!
 

Comments: