Zašto zatvaramo oči kada se ljubimo?

Da li ste se nekad zapitali zašto je tako?  Pročitajte šta naučna istraživanja kažu o tome.
 
 
To nije zato što gledanje u oči smatramo čudnim. Da li ste se ikada pitali zašto, kada se spremate za poljubac, osećate potrebu da zatvorite oči? Ili zašto se žmurenje za vreme ljubljenja smatra lošim? Više nećete morati da postavljate ovakva pitanja, zato što, zahvaljujući istraživanjima, sada znamo odakle potiče potreba da oči budu zatvorene za vreme ljubljenja.
Psiholozi koji su objavili istraživanje, otkrili su da je veoma naporno za naš mozak da se fokusira na ostatak naših čula ukoliko nas ometa nekakav vizualni stimulus. Kao rezultat toga, mi moramo da zatvorimo oči prilikom poljupca da bi smo mogli u potpunosti fizički da uživamo u njemu.
Oni su ovo otkrili kada su grupu učesnika zamolili da rešavaju različite testove u kojima su tražili slova. Dok su učesnici tražili određena slova, za ruke im je bio zakačen uređaj koji je emitovao slabe vibracije. Istraživači su našli da učesnici koji su se više fokusirali da traženje slova nisu ni osetili vibracije, pošto je njihov mozak bio fokusiran na pronalaženje slova. Tako da, kada se ljubimo, ista stvar je u pitanju. Poljubac neće biti toliko lep ukoliko su naše oči otvorene i naš pogled luta, jer nam to odvlači pažnju od fizičkih senzacija. 
 

Comments: