Ona Zna: Olga S.

Lutke su samo za devojčice. Koliko puta ste čuli to? Olga Stamenović sa ljubavlju i žarom izrađuje lutke koje bi definitivno mogle da opovrgnu široko uvreženo mišljenje sa početka ovog teksta. 
Ona je neko ko voli promene i teži ka raznolikosti. Kako je počela njena priča sa lutkama, koja joj je omiljena lutka i ponešto još pročitajte u nastavku teksta - prepustite se magičnom svetu Olge S. i njenih lutaka.

1.Recite nam nešto o sebi.

Volim promene. Isto tako volim da posedujem nešto što drugi nemaju, ne u materijanom već u estetskom smislu. Zato je svaki moj proizvod različit. Lutke i jorgančići su bili nastavak moje težnje za raznolikošću. Ostvarila sam svoj san da svoju estetiku življenja pretvorim u nešto konkretno, nešto što i drugima pričinjava radost. Drago mi je  da su mnogi prihvatili moje proizvode i da je brend Olga S. – Handmade in Serbia postao prepoznatljiv u ovom gradu. 

2. Šta ste želeli da budete kad porastete?

Kad odrastate na selu, u prirodi, ne mislite previše o tome šta želite da budete kad odrastete. Strastveni sam čitalac još od detinjstva, pa se istorija umetnosti dobro uklopila u moja interesovanja. 

3. Kako i kada je počela vaša priča sa lutkama? 

Život mog brenda počeo je 2009. godine. Morala sam započeti bez velikih ulaganja, a tkanine su mi bile najpristupačnije i najinspirativnije. Tako je otpočela mala proizvodnja krpenih igračaka (lutaka), kao i drugog pratećeg asortimana. U promovisanju proizvoda su mi značajno pomogle društvene mreže kao što su Facebook i Instagram

4. Koja je bila prva lutka koju ste napravili?

Prva lutka je bio jedan zekan u pidžami, poklon mojoj ćerki za rođendan. Danas kad ga gledam vidim sve mane i početničko neznanje, ali on je utabao put velikoj družini zečeva i miševa. 

5. Možete li nam ukratko opisati proces izrade jedne lutke? Koliko je vremena potrebno?

Iako se možda tako ne čini, potrebno je dosta vremena za izradu jedne lutke. Mnogo je tu rutinskih poslova. Odeća je najinspirativniji deo posla. Pravi je izazov birati tkanine i kreirati odevne predmete kao i  modne dodatke. Koristim prirodne materijale, kombinujem novo i staro kroz reciklažu postojećih tkanina, a kvalitet stavljam na prvo mesto. 
 

6. Gde nalazite inspiraciju za svoje lutke?

Moje lutke su kostimirane životinje: zečevi, miševi, ptice i poneka žaba. Inspiracija je svuda oko mene. Naravno tu je i večita ljubav prema ilustracijama i pričama Beatrix Potter. Mogli bismo reći engleski začin na srpski način.

7. Zašto zečevi i miševi?

Htela sam da izbegnem opštu priču kovrdžave lutkice prćastog nosića, a zečeve i miševe sam lako prilagodila ljudskim osobinama, jer su i sami iz najbližeg čovekovog okruženja. 

8. Postoji li neka lutka koja Vam je posebno draga?

Omiljena lutka mi je debeljuškasti zekan u sakou od tvida. Inspirisan je likom iz romana Ričarda Adamsa “Brežuljak Voteršip”. Njega sam pravila za sebe. 

9. Vaše lutke su za odrasle ili za decu?

Baš to što su životinje im je dalo prednost te su postale jednako lutke za decu kao i za odrasle. Deca vole životinje, a odrasli se s nostalgijom prisećaju svog detinjstva. 

10. Radite još nešto pored lutaka?

Pravim personalizovane jorgančiće od pačvorka. Omiljeni proizvodi su i jastuci u obliku pasa (terijera i jazavičara), kao i krepene ptice. Novitet u odnosu na ranije godine jesu ilustracije u kojima su glavni junaci upravo moji zečevi i miševi. Imam još nekih ideja, nadam se da ću ih realizovati do predstojećih praznika.
 

11. Scenografija na fotografijama vaših lutaka daje im posebnu čar, da li je i to ono što vi osmišljavate?

Scenografije privlače dosta pažnje I postale su naš zaštitni znak. Njih kao i fotografije osmišljava i realizuje moja ćerka, koja kritikom, sugestijama kao i realizacijom čini deo Olga S brenda. 

12. Šta ona zna?

Ona zna da je za sreću potrebno malo, a uvek tražimo previše. 

13. Odajte nam neku tajnu.

Tajni više nema, sve je na internetu. Dž. Konrad je davno rekao da se u ljudskoj istoriji ništa nije desilo, a da pre toga nije bilo napisano. 

14. Savet za čitateljke.

Nađite način da sebe i druge uvek nečim obradujete. Radost je okrepljujuća. 

 

Piše: Vesna Injac

 
 

Comments: