8 namirnica za bolje raspoloženje

Konzumiranje zdrave i nutirtivno izbalansirane hrane, naučno je dokazano, povoljno utiče na naše raspoloženje.

Ipak, ovo saznanje neće nas baš uvek sprečiti da se bacimo na nezdrave slatkiše kada nam dan nije baš sjajan.
Ovaj spisak namirnica koje vam mogu pomoći pri poboljšanju raspoloženja sadrži i čokoladu i kafu, čitajte dalje…

Čokolada

Čokolada svakako kod mnogih ljudi ume da savi osmeh na lice, ali da li ste znali da pri njenom konzumiranju možete i da mršavite i da budete bolje raspoloženi?
Čokolada sazdrži dosta antioksidansa, uključujući i magnezijum koji utiču na snižavanje krvnog pritiska i ubrzavanje cirkulacije. Nekoliko kockica čokolade koja sadrži 70% kakaoa pomoći će vam ne samo kod nervoze već i kod PMS-a, depresije i umora. 

Kafa

Ovaj napitak je poznat po svom svojstvu da povećava nivo dopamina i serotonina koji su direktno odgovorni za dobro raspoloženje. Slobodno uživajte u svojoj jutarnjoj kafi bez griže savesti!

Losos

Losos je pun omega 3 masnih kiselina koje su poznate po svojoj borbi protiv promena raspoloženja i depresije. Omega 3 masne kiseline takođe potpomažu pamćenje i koncentraciju. 

Jaja

Jaja su sjajan izvor proteina kao i D vitamina koji ima važnu ulogu u održavanju našeg imunog sistema, Konzumiranje D vitamina tera depresivne misli i pomaže gubitku kilograma.

Bobičasto voće

Ovo je voće koje služi za stabilizaciju raspoloženja: jagode, maline, kupine, borovnica...Pored toga, sadrži antioksidanse koji su odlični za kožu i podmlađivanje.
 

Orasi

Koštunjavo voće, a posebno orasi imaju dosta kalorija, ali su veoma bitni za uravnoteženu ishranu. Ovo koštunjavo voće sadrži melatonin koji ne samo da poboljšava san, već se bori i sa hormonom stresa. Takođe, ukoliko želite sjajnu kožu i kosu, jedite orahe!

Avokado

Avokado pomaže u borbi sa umorom, podiže nivo serotonina i ne samo to - ovo voće će vam pomoći pri varenju i poboljšaće izgled vaše kože.

Banane

Banane su bogate potasijumom te njihovo komzumiranje umanjuje šanse za šlog ili artritis. Ovo voće je, takođe, odličan izvor B vitamina koji je jedan od glavnih boraca protiv depresije. 
 

Comments: