Znate li koje su to žene obeležile 20. vek?

Kraljice, glumice, ratnice?

Savremeno doba i 20.vek definitivno predstavljaju vreme najvećeg napretka čovečanstva u tehnološkom smislu.
 
 
Međutim, nauka nije jedino što je napredovalo; tada su se žene napokon izborile za jednaka prava, što im je dalo mogućnost da oblikuju svoj život na način na koji one to žele. 
 
Zato u 20. veku imamo toliko izuzetnih žena, da smo listu jedva uspeli svesti na samo šest. 
 

Milunka Savić

Jedna od bitnijih žena savremenog doba potiče iz naše države, u pitanju je Milunka Savić (1892-1973), pomalo zaboravljena heroina.
 
Ona je žena sa najviše odlikovanja u celoj istoriji ratovanja. Kada se priključila vojsci mislilo se da je muškarac. Naime, prijavila se pod imenom Milun Savić.
 
Čitavih godinu dana se nije znalo da je ženskog pola, otkrilo se tek nakon lečenja od povreda u Bregalničkoj bici. To je nije sprečilo da nastavi sa ratovanjem.
 
Isticala se u raznim bitkama tokom čitavog prvog svetskog rata, tu su između ostalog Kolubarska bitka, kao i bitka na Kajmakčalanu.

Frida Kalo

Frida Kalo (1907 – 1954) je i do današnjeg dana ostala najpoznatija meksička umetnica.
Njen život je bio buran i prilično tužan sa čestim prevratima.
 
Sve je počelo od saobraćajne nesreće koja je osakatila njen skelet za čitav život. Nakon toga upoznaje slikara Dijega Riveru sa kojim počinju ljubavne peripetije: udaja, svađe, prevara, razvod, ponovna udaja.
 
Autoportreti su čest predmet njenih slika. Govorila je da je to tako iz razloga što je često sama, pa je sama sebi jedino društvo.
 

Mileva Marić Ajnštajn 

Još jedna vrlo važna dama dvadesetog veka je Srpkinja.
Ceo svet zna ko je Mileva Marić Ajnštajn (1875-1948). Ona je jedna od prvih žena koje su primljene u srednje škole u koje su do tad išli samo muškarci.
 
Nakon toga je primljena na Politehnički fakultet u Cirihu gde je studirala matematiku i fiziku. 
 
Upravo na fakultetu je upoznala svog budućeg supruga Alberta Ajnštajna. Ne postoje tačni dokazi, ali mnogi veruju da je Mileva pomogla Ajnštajnu sa proračunima u njegovim teorijama.
 

Koko Šanel

Jedno prvih imena koje će vam pasti na pamet kada neko spomene modu i stil je sigurno Koko Šanel (1883 – 1971). Ova modna kreatorka je zaslužna za činjenicu da danas žene bez problema mogu nositi udobne pantalone.
 
Udobnost joj je bila na prvom mestu, tako je izbacila krute korsete i zamenila ih sa malom crnom haljinom, koju i danas "svaka žena mora imati u svom ormanu".
 
Uzor je videla u muškoj modi, a odeća koju je kreirala bila je znatno jednostavnija i opuštenija od uštogljenih dugačkih haljina koje su se nosile u 19. i početkom 20. veka.
 
U tom smislu bismo mogli reći da njen stil predstavlja pravu revoluciju u oblačenju.

Merilin Monro

Merilin Monro (1926 – 1962) predstavlja jedan od prvih seks simbola ikada.
 
Njene obline i prelepa figura i danas predstavlja savršenstvo, iako od devedesetih godina postoji trend supermršavih devojaka.
 
Ova glumica je imala prilično nesrećan iako izuzetno uspešan i bogat život. Njena filmska ostvarenja kao što su "Neki to vole vruće" i "Kako se udati za milionera" su veliki filmski klasici.

Kraljica Elizabeta

Jedna od kultnih ličnosti 20.veka, koja je i danas živa jeste Kraljica Elizabeta II (1926 – ).
 
Ova britanska kraljica je, naime, prestigla Kraljicu Viktoriju po dužini vladavine 2015. godine, što je čini najdugovečnijim monarhom u istoriji Velike Britanije.
 
Ova žena je prisustvovala velikim promenama svoje države - od gubljenja kolonija do davanja sve većeg značaja parlamentu i premijeru države.
 
Ipak, ona je ostala izuzetno važna i cenjena u svojoj državi predstavljajući njen neuništivi simbol, ponos i snagu.
 

Comments: