Kako odgajiti srećno dete

Misaru Ibuka je veoma svestrana i nadarena osoba. Biznismen i jedan od osnivača kompanije Sony, takođe je bio zainteresovan za psihologiju dece i pedagogiju i osmislio je jedinstvenu tehniku za pomoć u razvoju male dece pod nazivom ,,Vrtić je zakasnio“.
 
 
On je uvek isticao da cilj ranog razvića deteta nije da ono postane mladi genije, već da bude srećno dete. ,,Glavni cilj ranog razvića je da odgajite srećno dete. Slušanje muzike i učenje stranih jezika nije toliko važno da biste dete odgajili kao sjajnog lingvistu ili muzičara, već da biste probudili beskrajno interesovanje i mogućnosti koje će tom detetu doneti sreću u životu,“ kaže Ibuka.
U ovom tekstu izdvojili smo neke od najvažnijih saveta koje je Masaru predstavio u svojoj novoj knjizi pod nazivom ,,Vrtić je zakasnio“. Njegove ideje su inovativne, ali srećom, postale su standard ponašanja za sve brižne roditelje.
 1.  Još od ranog detinjstva, okružite svoje dete sa najvećim uspesima koje je čovečanstvo postiglo. Slušajte kvalitetnu muziku, upoznajte vaše dete sa svetom umetnosti, čitajte im klasična dela.
 2.  Držite svoje dete u naručiju kada god možete. Ovo će im samo koristiti, pošto je taktilna komunikacija veoma važna u intelektualnom razvoju deteta.
 3. Nemojte drugačije razgovarati sa svojim detetom. Deca obično sve razumeju, te možete pričati normalnim jezikom.
 4. Pokušajte da učite sa svojim detetom svaki dan. Čak i jedna lekcija dnevno će pokazati izvanredne rezultate.
 5. Dete ne bi trebalo da gleda svoje roditelje kako se svađaju. Deca odlično mogu da osete negativnu energiju, što može biti veoma štetno.
 6. Sasvim je normalno da vaše dete spava sa vama u krevetu. Spavanje sa  vama ima izrazito dobar uticaj na razvoj vašeg deteta.
 7. Podstaknite svoje dete da komunicira sa drugom decom. To stimuliše um vašeg deteta i razvija takmičarski duh, kao i težnju vašeg deteta da bude najbolje.
 8. Nemojte kritikovati svoje dete zato što brani svoje interese ili se prepire sa drugom decom. Prepirke dodatno razvijaju veštinu komunikacije. 
 9. Dopustite svom detetu da bude deo kreativnih aktivnosti. Sve što vaše dete stvori razvija njegovu inteligenciju i kreativni potencijal.
 10. Budite veoma pažljivi sa pohvalama i kaznama. Pohvalite svoje dete samo kada ono to zasluži, a kažnjavajte ga veoma retko.
 11. Nemojte nametati svoje viđenje dobrog i lošeg na svoje dete. Dopustite da samo shvati šta je dobro a šta nije, uz samo malu pomoć sa vaše strane.
 12. Izazovite i očuvajte interesovanje vašeg deteta za sve u čemu uživa. Postarajte se da stvorite uslove za to. 
 13. Ne zaboravite da sa detetom ponovite ono što je naučilo. To pomaže razvoju uma vašeg deteta.
 14. Detetu su potrebni majka i otac. Ne bi trebalo da postoji problem ili manjak u komunikaciji deteta sa svojim ocem.
 15. Nemojte govoriti kako su fantazije vašeg deteta besmislene. Sposobnost da sanja i fantazira podstiče kreativni potencijal vašeg deteta.
 16. Nemojte svoje dete smatrati svojim posedom. Ukoliko budete razmišljali na ovaj način, vaše dete neće verovati u sebe.
 17. Pomognite razvoj taktilnih sposobnosti vašeg deteta. Dopustite da vaše dete dodiruje objekte od različitog materijala i različite teksture- mekane i tvrde objekte, lake i teške, glatke i hrapave.
 18.  Nemojte kupovati sve što vaše dete zatraži. Posedovanje previše igračaka može da ometa pažnju vašeg deteta, što može imati negativne posledice na učenje i školu.
 19. Vaše dete treba da se igra sa igračkama sa kojima može da manipuliše. Proces raspoređivanja figura sigurno će biti interesantan za vaše dete. U današnje vreme, igračke su retka stvar. 
 20. Podstaknite razvoj motornih sposobnosti vašeg deteta. Aktivnosti kao što su oblikovanje plastelina i origami su jedni od najboljih primera. Deca istražuju svet svojim prstima.
 21. Izlazite u šetnje sa svojim detetom. Šetnja je dobra i za vas i za vaše dete, zato što je prilikom šetnje aktivno 400 od 639 mišića u telu. 
 22. Nemojte obraćati previše pažnje na razultate aktivnosti vašeg deteta. Za vaše dete bitan je proces, a ne rezultat. Zato dopustite svom detetu da uživa u procesu koliko god želi.
 23. Nemojte terati dete da radi nešto protiv svoje volje. U suprotnom, vaše dete će manje verovati u sebe.
 24. Ohrabrite vaše dete da mašta. Mašta podstiče decu na velike stvari.
 25. Pre nego što odgaje svoje dete, roditelji prvo moraju da odgaje sebe.
Na kraju, imamo još jedan savet Masare Ibuke: ,,Najbolji i najvažniji podsticaj za decu je majčinska ljubav. Najvažnija stvar u životu roditelja je podizanje njihovog deteta. Ukoliko se oni ne slažu sa tim, zašto su uopšte odlučili da imaju decu?.“
 
izvor:brightside.me
 

Comments: