Ona Zna: Tamara Gerić - Estar

Tamara Gerić je osnivač i vlasnik laboratorije za izradu kozmetike za negu lica i tela, borac protiv predrasuda, neko ko veruje u moć znanja i balansa između prirode i hemije, zavisnik od čitanja, majka dve devojčice, večiti putnik i večiti učenik. Ona je neko ko voli razne sastojke da pretvara u interesantne i mirisne kreme.
Kroz priču smo od Tamare saznali o čemu je maštala da bude kada poraste, kako je došla na ideju da stvori “Estar” i dobili nekoliko korisnih preporuka i saveta. 

 Kako je sve počelo?

Davne 2002. godine sam od prijateljice čula da postoji devojka koja radi kao asistent na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu i koja se sa naučne strane bavi kozmetikom. Ja sam tada otišla na fakultet i upoznala Radu Pjanović koja je sada vanredni profesor i moj mentor na doktorskim studijama.
 
Tako je sve počelo, uz čaj u jednom kafiću pored fakulteta. Tada sam prvi put nekome rekla svoje ideje, a ona me je od početka podržavala i učila kako da ih realizujem.

Zašto "Estar"?

Estri su grupa organskih hemijskih jedinjenja gde spadaju i mirisne supstance. Od samog početka imam ideju da proizvodi koje formulišem imaju interesantne mirise i nespojive mirisne kombinacije. Meni je estar asocijacija na malu i mirišljavu alhemičarsku laboratoriju.

Koliko je teško započeti sopstveni posao?

Kada imate 27 godina i započinjete svoj posao, sve izgleda lako i jednostavno. Taj mladalački, a zašto da ne kažemo i naivni duh, svakoj ideji daje krila. Verovatno je dobro da je tako. Kada bih sada trebalo da krenem nešto potpuno iz početka, verujem da bi mi bilo mnogo teže.

Da li je ovo bio vaš san?

Ne, nije. Uvek sam sanjala da ću postati pisac ili dramaturg. Sada uživam u svom poslu, a želju za izražavanjem kroz pisanje ostvarujem tako što pišem blog.

Šta ste želeli da budete kad porastete?

Profesor književnosti (srpskog).

Koji je bio vaš prvi proizvod?

Prvi proizvod je bio body butter krema sa piling česticama. Formulacija i tip proizvoda tada, apsolutno ispred svog vremena. Nisam pronašla pravi način da ga predstavim. Verovala sam da će svi u njemu videti isto što i ja. To naravno nije bilo tako niti može da bude.
 

Imate li svoj omiljeni proizvod?

U svakom trenutku imam neki kojim sam oduševljena. Konkretno sada su to gelovi za tuširanje sa hidrolatima.

 Da li zarad lepote mora da se trpi?

Nikako! Od malena mi je ta rečenica bila nekako strašna i mislila sam da mora da postoji način da se nega i ulepšavanje odvija na prijatan način. Sada sam u to sigurna. Svako ima izbor, a moj je definitivno hedonistički.

Koliko je teško ići u korak sa trendovima i tržištem?

Mislim da je trka sa trendovima unapred izgubljena. Bilo da ste kupac (korisnik neke robe) ili proizvođač. Taj luksuz mogu sebi da priušte velike kompanije, a one na neki način i diktiraju trendove. Ja, kao mali proizvođač, koji pre svega ulaže u kvalitet samog proizvoda sam se opredelila da pratim nova dostignuća i sugestije koje daje nauka. Postoje sjajni sastojci za koje mi kažemo da su “komercijalno potrošeni” i to je zaista velika šteta.
Trendovi umeju da budu zanimljivi i zavodljivi, ali su prolazni.

Koliko je lako / teško raditi ono što volite?

Ja volim ono što radim i zaista je (uglavnom) lako probuditi se za posao, ostati malo duže, otići ponekad i nedeljom. Osećam se slobodno u svom poslu bez obzira na svu odgovornost koju sa sobom nosi vođenje jedne firme.
Teško je kada zbog spoljnih faktora ne mogu da realizujem neku ideju ili nov proizvod. Da radim nešto do čega mi nije toliko stalo, verovatno ne bih imala te muke.

Vaša preporuka za leto?

Hidratacija, hidratacija i hidratacija!

Vaši planovi?

Hronološki : da kupim novu savremenu laboratorijsku opremu i počnem da radim nove vrste emulzija (krema), da radim na doktoratu i između svega toga putujem i družim se sa porodicom i prijateljima. Uvek ambiciozno!

Šta ona zna?

Ona zna da lepota dolazi iznutra. Ona zna da su hemija i priroda kao jin i jang.

Odajte nam neku tajnu!

Tajna je da je ostalo jako malo tajni. Sve je otvoreno i dostupno, ništa više ne može da se sakrije. Kada je moj posao u pitanju biram da to vidim kao pozitivnu stvar.

Savet za čitateljke i ponekog čitaoca

U današnje vreme savetima  nas napadaju sa svih strana i uglavnom  su u obliku “ kako biti srećan/lep/mršav/bogat u 10 koraka” .
Pokušavam to da izbegnem, zato što mi se ne dopada takav pristup. Kao što mislim da ne postoji krema koja će prijati svima, tako mislim da ne postoji savet dobar za sve.
Ono što imam da kažem uobličiću u deo moje Estarlozofije  –

Lepota čoveka leži u njegovoj individualnosti i kada ja na to gledam filozofski ona obuhvata i fizički izgled i karakter. Vodite računa o telu, ali negujte i unutrašnju lepotu kroz svoje misli, znanje i način života. Bore se tu da nas podsete koliko smo se u životu smejali. A mirise koje volite držite uvek u blizini.

Piše: Vesna Injac

Comments: