Ona Zna: Marija Škalak - Uređeni haos

Ona Zna: Marija Škalak - Uređeni haos

Marija Škalak, idejni tvorac planera za žene pod nazivom “Uređeni haos” na pitanje šta nam može reći o sebi nam odgovara ovako: 
“Ja sam Marija, kćerka, sestra, supruga, nesuđena učiteljica i majstor karatea, a sasvim izvesno domaćica, preduzetnica i mama dva mala anđela.
 Godina imam dovoljno da prepoznam pravu priliku, iskoristim pruženu šansu, da razlikujem dobro od lošeg i da bez kompromisa širim pozitivnu energiju u današnjem društvu, pošto sam mišljenja da je ona preko potrebna. “
Pročitajte o čemu smo sve pričali sa Marijom, nećete zažaliti, a možda ćete nešto i naučiti. 

Kako ste došli na ideju da se bavite izradom planera?

Ideja je došla iz potrebe da organizujem sopstveno vreme, jer sam do tada uspevala vrlo uspešno uludo da ga trošim. Uzela sam običnu svesku, naparavila sekcije, bojila margine i naslove, lepila stikere kao podsetnike u rubrikama, sve u svemu prilagodila sopstvenim potrebama. Prijateljima se svidelo to što sam uradila, pa su me zamolili da i njima napravim po jedan primerak. Tada se javila ideja da se takav proizvod ponudi svima koji bi bili zainteresovani.

Šta ste želeli da budete kada porastete?

Stjuardesa i karatiskinja. Sada tek razumem da su mi ideali bili jake, nezavisne ličnosti koje uživaju u poslu kojim se bave. Stjuardese su po pravilu uvek nasmejane, sigurne u sebe, ulivaju poverenje putnicima, dok su sportisti jaki, čvrsti u borbama, neustrašivi. Kao devojčici bila mi je očaravajuća misao da mogu stalno da letim avionom ili da osvajam karate turnire. Ovo poslednje se donekle ostvarilo.

Zašto "Uređeni haos"?

U haosu se retko ko savršeno snalazi. Trebalo bi urediti svoj haos kako bismo bili organizovaniji, pa je rezultat toga uvek veća produktivnost i višak vremena. Baš taj višak vremena je cilj svega, jer se može koristiti na šta god vam padne napamet.

Kako su žene prihvatile vaš planer s obzirom na to da se papir danas ređe koristi?

U početku sam bila pozitivno iznenađena prijemom planera kod korisnika zbog navedene teze. Međutim, papir se zaista ređe koristi u svakodnevnim obavezama, ali se koristi radije za nacrte planova od elektronskih uređaja. Pretpostavljam da je razlog tome sloboda kreiranja svojjih nacrta planova u odnosu na aplikacije. Zatim, korišćenje olovke, koja samim držanjem u ruci, šalje poruku da nešto radimo, osećaj prelistavanja kako bi našli podatak koji nam je potreban, itd.  Planer je napravljen tako da ima formu, ram slike, ali je korisnik taj koji priča priču, odnosno pravi umetničko delo.

Koliko dugo postojite?

Četiri pune godine. Imamo zadovoljne korisnike naših proizvoda širom cele Srbije i veoma sam ponosna na to. Nije bilo lako doći do tog nivoa, ali ako imate dobru volju i posvećenost ideji, uspećete. Snaga vam neće nedostajati, jer će vam nju dati ljudi sa kojima kontaktirate.

Ko najčešće kupuje vaš planer? 

Uglavnom ženska populacija svih starosnih dobi. Planeri su osmišljeni tako da imaju univerzalne obrazce, mogu ih koristiti sve žene bez obzira na godine.

Imate više vrsta planera?

Trenutno su u ponudi ženski planeri u standardnoj i mini verziji, klasični planeri i notesi, stoni planeri, planeri obroka i planeri za mame. Svaki od navedenih planera ima posebno dizajniranu unutrašnjost, odnosno sadržaj i svaki od navedenih planera ima više dezena korica.
 

Koji su vaši planovi?

U poslovnom smislu planovi su vezani za proširivanje ponude planera i unapređivanje nivoa pružanja usluga korisnicima. U privatnom je to formiranje porodičnog doma i roditeljsvo.

Šta ona zna?

Zna šta želi, zna način na koji to može da ostvari, zna da joj je potrebna podrška i da ona nekom treba kao podrška. Zna da postoji još mnogo toga što treba da sazna i nauči, a takođe zna da se raduje novim izazovima i životu.

Odajte nam neku tajnu!

Imajte decu. Deca pokreću život.

Savet za čitateljke i ponekog čitaoca.

Sledite svoje snove i instikte!
 

Piše: Vesna Injac

 
 

Comments: