Kako zaštititi farbanu kosu

Kako zaštititi farbanu kosu

Budimo iskreni, većina nas se ili farba bar jednom mesečno ili smo nekada probale neku drugačiju nijansu čisto iz radoznalosti. Gde god da smo se farbale, u salonu ili kod kuće, cilj nam je da ta nijansa ostane što duže, a da nam se pri tom kosa ne ošteti. Uz određenu negu i nekoliko kreativnih trikova, možemo pomoći svojoj kosi da ostane sjajna i zdrava. Evo tih nekoliko trikova:

Pauzirajte sa fenom i peglom za kosu

Umesto da svaki put kosu sušite fenom ili da pravite lokne ili ispravljate kosu, napravite pauzu. Pokušajte da stilizujete kosu tako što ćete je pustiti da se prirodno osuši.

Hidrirajte kosu

Neka od najboljih pakovanja za kosu sadrže ulje. Korišćenje arganovog ulja ili makadamije pomaže da se boja sačuva, a takođe i vašu kosu čini jakom i sjajnom.

Izbegavajte crvenu

Crvene boje za kosu najlakse spadaju jer imaju najveće molekule. Upravo to sprečava boju da prodre duboko u vlasi. 

Izbegavajte “bistre” šampone

Takvi šamponi imaju tendenciju da skinu boju sa kose jer sadrže dosta deterdženta kako bi dobro očistili kosu i skinuli sve naslage tretmana za kosu koji se na nju nanose. Možete oprati kosu takvim šamponom samo ako posle toga nameravate da se farbate. 

Recite “da” pakovanjima koja se ne ispiraju

Ovo može pomoći pri raščešljavanju i zaštititi kosu od fenova i pegli. Potražite ovakva pakovanja koja su specijalizovana za očuvanje boje. Ovo je veoma bitno ako često fenirate kosu ili koristite peglu za kosu. 

Šamponirajte ređe

Što više budete čekali do šamponiranja to će vaša boja imati više šanse da se “primi”. Svaki put kada peremo kosu pomalo boje spadne jer korišćenje tople vode prilikom pranja kose potpomaže spadanje molekula boje sa kose. 

Korisite maske za kosu

Pomešajte jaje, bananu i jogurt u jednakoj količini. Nanesite smesu na kosu i ostavite je sat vremena. Isperite blagim šamponom. Ovo je odličan domaći recept za omekšavanje kose. 

Jednako nanošenje boje prilikom farbanja u kućnim uslovima

Uvek koristite češalj sa razmaknutim zubcima. Naravno, nikada nemojte odokativno nanositi boju. Uvek krenite od korena prema krajevima. Jednako nanošenje je veoma bitno za dobijanje željene boje. 
 

Dodatni saveti

  • Pokušajte da pre nego što uskočite u bazen na kosu nanesete kokosovo ili maslinovo ulje, to stvara barijeru prema hloru koji nije baš blag prema vašoj kosi 
  • Potražite proizvode za kosu koji sadrže UVA i UVB filtere
  • Prilikom ispiranja kose dodajte 1 supenu kašiku sirćeta, to će pomoći da vaša nijansa bude sveža, a kosa sjajna
  • Ukoliko planirate farbanje, nekoliko nedelja pre toga koristite pakovanja za kosu koja će je ojačati pre samog farbanja
 
 

Comments: