Kako odgajiti saosećajno dete

Empatija je sposobnost da saosećate sa drugim ljudskim bićem. Čini se da je danas to postalo sve ređe. Pročitajte kako možemo pomoći svojoj deci da postanu saosećajna.
 
 
Naši mobilni telefoni nam uzimaju sve više i više vremena, a mi provodimo sve manje vremena u stvarnim interakcijama sa drugim ljudima. Što je još strašnije, sve to vreme provedeno za ekranom nam uništava sposobnost da saosećamo sa drugima.
Istraživanja su pokazala da danas mladi pokazuju 40% manje empatije nego što su pokazivali pre tridesetak godina. U isto vreme, narcisizam se povećao za 58%. Ako je empatija u opadanju, maltretiranje će biti u porastu, kao i rasizam, netrpeljivost i stres. Postavlja se pitanje šta mi možemo uraditi da ovo preokrenemo.
Srećom, empatija se može naučiti. Empatija počinje interakcijom lice u lice.
Evo nekih saveta kako dete naučiti empatiji:

Učite dete dobroti

Učite dete da svaki dan kaže nešto lepo ili uradil nešto lepo barem dva puta.

Podstaknite kontakt očima

Počev od druge godine, možete govoriti vašem detetu da uvek gleda svog sagovornika u oči. Ovo će pomoći vašem detetu da razazna emocionalne poruke iz izraza lica svog sagovornika.Takođe će steći dobar govor tela i veštinu slušanja. Proste lekcije kao što je ova mogu biti od velikog značaja.

Prenosite dobre vesti

Pričajte priče o drugoj deci koja čine dobra, inspirišuća dela. Ovo će podstaći vašu decu da shvate da i ona mogu da čine dobra, velika dela.

Uspostavite porodične vrednosti

Zapitajte se ko ste vi kao porodica i za šta se zalažete. Kada shvatite koje su vam najvažnije vrednosti, prenesite ih na svoju decu.

Radite ono o čemu govorite

Najbrži način da pomognete svojoj deci da postanu osećajnija je da ona vide vaše saosećanje. Ubacite to u svoj svakodnevni život tako da i deca mogu učestvovati u tome. Dobra ideja je da u kutiju sa detetom postepeno stavljate igračke sa kojima se više ne igra i da je, kada se napuni, sa svojim detetom odnesete i poklonite kao donaciju. Neka vaše dete iskusi sreću u pomaganju drugima.
 

Comments: