Ona Zna - Mina Vesković Radionica Žvrlja

Ovog puta uradile smo intervju sa Minom Vesković, vlasnicom radionice "Žvrlja" koja za sebe kaže da nije ni CEO ni General već mama Žvrlja.

 Kako je došla na sjajnu ideju da se bavi izradom nakita inspirisanog dečijim crtežima i još zanimljivih detalja u vezi sa tim pročitajte u nastavku teksta.

Kao prvo pitanje prosto se nameće - otkud ovako zanimljiva ideja? Da li se ona "krčkala" negde u pozadini neko vreme ili se iznenada javila?

Iznenada. Htela sam da sačuvam ćerkicin prvi crtež, ali tako da ga uvek imam uz sebe. U realizaciji supruga i naših prijatelja koji su se zajedno sa nama upleli, počela je sa radom ova mala kreativna radionica.

Koliko je hrabrosti/snage/živaca trebalo da se ideja sprovede u delo?

Postoji jedan poseban segment slatkoće kada ulazite u nešto o čemu ne znate mnogo, ili možda uopšte. Svako saznanje koje vas vuče tu stepenicu više. To je sjajno. Spremnost da učite, da menjate sebe, a time da uvek postavljate preduslov za “dalje” je ključ priče.

Šta ste želeli da budete kada porastete?

Veterinar.

Kako izgleda jedan "običan" dan u radionici Žvrlja?

Ja brbljam da li je nešto izvodljivo i kako bi izgledalo to nešto, dok moji vredni majstori u tišini piju prvu jutarnju kafu ????.
Suština je samo im sve prepustiti.
I onda nastupa magija.

Postoje li komadi nakita koji su vam malčice draži od ostalih?

Baš prve žvrlje mališana, kada niste sigurni da li je tačkica na crtežu nos, oko ili samo tufna ????.

Koliko je vremena potrebno za izradu jednog priveska i kako izgleda proces izrade?

Svaki komad se izrađuje ručno. I to je ono što Žvrlju čini potpuno drugačijim konceptom. Svaka Žvrlja je autentična i neponovljiva.  Potrebno je mnogo više vremena od klasične mašinske proizvodnje, ali mi smatramo da je ovo  najvažniji segment našeg rada. Jer ipak moramo da ispratimo originalnost naših malih crtača ????. 

Da li su mame vaši najverniji kupci ili je to, pak, neko drugi?

Mame, apsolutno.
Ali u stopu ih prate tetke ????.

Imate li neki savet za čitateljke?

Ti sve možeš!

Šta ona zna? 

Ona mora da zna da može ako hoće, 
a mora da hoće i da želi.

Piše: Vesna Injac

Comments: