5 knjiga koje ne treba da propustite ove jeseni

Pravo jesenje vreme polako menja neobično tople oktobarske dane. Sad vec možemo da zamislimo sebe kod kuće, ušuškane uz šolju čaja/kafe/kuvanog vina i sa nekom dobrom kjnigom u rukama. 

Ako do sada niste pročitali naslove koje imamo da vam preporučimo, požurite, verujemo da će vam se dopasti!

,,Čovek po imenu Uve" Fridrih Bakman

Ova knjiga predstavlja planetarni literarni hit - i, da se razumemo, to je sa razlogom. Pripovedanjem koje je na momente intimno i duboko potresno, a potom krajnje duhovito, navešće vas da knjigu pročitate odjednom i da se, ujedno, zamislite i preispitate, da promenite pogled na stvari koje se zbivaju i koje život donosi.
 
Knjiga o životu i ljubavi, o susretu, o jednoj mladosti, o počecima i neizbežnim krajevima, smeštena je u malo mesto gde se, na prvi pogled, odvija sasvim običan život, gde se ispunjavaju rutine i živi kao po automatizmu. Međutim, svakim poglavljem dalje, lične sreće i nesreće nas potpuno okupiraju i navode na dalja otkrivanja. Uve i Sonja i njihova velika ljubav praćena intimnim životnim pričama potpuno će vas opčiniti i promeniti vam ovu jesen.

 ,,April na Vlašiću" Muharem Bazdulj

Ova knjiga smestiće par neobičnih prolećnih dana u ovaj jesenji oktobar. Za vreme jednog Kongresa koji se odvija na Vlašiću dogodiće se susret sa Vesnom, jednom velikom mladalačkom ljubavlju, koja se opet pojavljuje u doba zrelosti pripovedača i ove, sada već, odrasle žene. 
 
Ponovno evociranje proživljenog navešće ih na odluku da sada ostanu zajedno i prožive život, ali da li su naše zamisli ostvarive i moguće kada sudbina i vreme ,,umešaju" svoje prste? Fluidnim pripovedanjem, preplitanjem prošlosti i sadašnjosti kroz poglavlja ove knjige, duhovitim opaskama i krajnje životnim i realnim situacijama pretočenim u pisano, Muharem Bazdulj istinski će vas potresti, oduševiti i ,,prodrmati" ovom sjajnom knjigom.

,,Muškarac naspram žene" Jovan Marić

Naredna knjiga nije ni fikcija ni zamišljeno, nije mašta i nerealno, ona je podjednako o muškarcima i ženama - ona je o odnosima dvaju jedinki koje se neizbežno sreću. Prof. dr Jovan Marić u svojoj knjizi ,,Muškarac naspram žene" na nivou psihologije objašnjava odnose, potrebe, seksualnost, ljubav, zaljubljivanje, kao i same mentalne sklopove muškarca i žene, potpuno razlažući sve ono o čemu se neizbežno preispitujemo i sve ono o čemu tražimo odgovore tokom odrastanja u stupanja u intimne odnose sa nekim.
 
Zašto i kako se privlačimo, zaljubljujemo, kako muškarci razmišljaju, a kako žene, postoji li kompetencija, zašto je lepo biti roditelj, kako činimo izbore, kako biramo poslove, kako se luče hormoni u našem organizmu - sve navedeno i još puno toga o čemu mislimo predstavljeno je u ovoj knjizi i obrazloženo i naučno i životno od strane našeg priznatog i eminentnog neuropsihijatra i seksologa. 

,,O ljubavi" Hoze Ortega i Gaset

Nadovezujući se na psihologiju emocija, ljubavi i odnosa, ove jeseni dobro je sve to smestiti i u kvalitetno književno štivo čije uporište leži u spevovima i delima još od ,,Ilijade". Hoze Ortega i Gaset u svojoj knjizu ,,O ljubavi" na poseban način piše baš - o ljubavi, o odnosu muškarca i žene, o njihovim osećanjima i mislima, sve to smeštajući u okvire tradicije, nasleđa, različite književne kulture i različita psihološka stanja. Čovek kao pojedinac smešten je u centar svega, vešto isprepletan između relacije ,,on" i ,,ona". 

,,Južno od granice, zapadno od sunca" Haruki Murakami

Šta se zbiva kada odrastemo, stupimo u brak, postanemo uspešni u poslu i ne strepimo za svoju egzistenciju? Da li nas, u naizgled idealnom, nešto može pomeriti iz ležišta i promeniti naš život iz korena?
Sudbina Hađimea potvrdiće da je moguće. Ponovni susret u jednom baru sa Šimamoto evociraće ono što je proživljeno u detinjstvu i pokazaće da neke emocije nikada ne prolaze, već se vraćaju ojačane. Međutim, i nakon ponovnog povezivanja, njihove sudbine pokazaće da neke želje nisu uvek ostvarive i da su patnja i razočaranje vrlo često neizbežni. O susretima, ponavljanjima, o sastavljanjima i razaranjima, o sopstvenim izborima i ogromnim željama - ove jeseni neka jedan od izbora bude ova knjiga Harukija Murakamija.

Piše: Nađa M. Lazarević

 
 

Comments: