Kulinarski trik kojim ćete prepoloviti kalorije u pirinču

Bilo da pirinač smatrate prijateljem ili neprijateljem svoje ishrane, oko jedne stvari svi se slažemo: ukusan je.
Naučnici su uspeli da pronađu način na koji možete prepoloviti kalorije ove žitarice prilikom kuvanja. 
 
 
Novo istraživanje  pokazuje da sledeći način pripreme pirinča može umanjiti broj kalorija koje unosimo za 50 ili 60%. 
Zajedno sa pola šolje pirinča u ključalu vodu dodajte i kafenu kasiku kokosovog ulja. Kuvajte izmedju 20 i 40 minuta, a zatim stavite u frižider i držite ga tamo 12 sati. 
Naučnici su objasnili da pirinač sadrži dve vrste skroba: jednu koja se može svariti i drugu koja je rezistentna na varenje. Naša tela nemaju enzime koji su potrebni da bi se svarila rezistentna vrsta, što znači da ne može razgraditi taj skrob do šećera koji bi se potom mogao apsorbovati u krvotok. Ukoliko se u krvotoku nađe višak šećera, on se pretvara u mast, što znamo da ne valja. Drugim rečima, naučnici su želeli da pronađu način da se u pirinču nađe više rezistentnog skroba da bi se smanjio unos šećera u telo.
 
Ovde na scenu stupa kokosovo ulje. Njegovim dodavanjem granule skroba postaju rezistentne na digestivne enzime, a hlađenje od 12 sati dodatno pospešuje proces. Ovaj pirinač ne morate da jedete hladan- možete ga zagrejati i željeni efekat će još uvek biti postignut. Još uvek se ne zna da li ovo funkcioniše i na braon pirinču ili sa nekim drugim uljem, ali dodatna testiranja će uskoro dati odgovor i na ova pitanja. 
 

Comments: