13 genijalnih trikova za sprečavanje brzog kvarenja namirnica

Kada već potrošite određeni iznos na namirnice, dobro bi bilo da one ostanu sveže što duže.

Evo nekoliko genijalnih saveta kako nekima od namirnica možete produžiti vek trajanja.

           

Povrće za salatu

Ukoliko povrće za salatu držite u fioci u frižideru, stavite nekoliko ubrusa. To će pokupiti višak vode koji inače isparava iz povrća kada se hladi.

Prekomerna vlažnost može dovesti do toga da sveže povrće ranije uvene. Takođe, ovaj trik će pomoći da vas frižider bude čistiji, jer nećete morati da čistite kapljice od kondenzacije.

Banane

Nemojte razdvajati banane. Da bi što kasnije počele da tamne, stvar je u tome da ih što duže držite zajedno.

Mesto gde su spojene umotajte plasitčnom folijom i dobićete još dva tri dana pre nego što počnu da tamne.

Krompir

Stavite jabuku sa krompirom. Sparušen krompir niko ne voli da koristi za jelo.

Najbolji način da se to spreči jeste da se stavi jabuka u kesu ili džak sa krompirom. Jabuke proizvode etilen što krompire održava čvrstim i svežim još nekoliko nedelja.

Jabuke

Ali, jabuke držite dalje od drugog voća. Etilen je možda dobar za krompir, ali je nije dobar za ostalo voće i povrće.

Jabuke držite dalje od činije za voće (u plastičnoj kesi u frižideru) i ostalo voće biće dugovečnije. 

Bobičasto voće

Bobičasto voće perite sirćem. Da, zvuči čudno, ali pročitajte dalje. Bobičasto voće se veoma brzo ubuđa, da biste to izbegli možete primeniti sledeći recept.

Pomešajte 1 čašu sirćeta i 3 čaše vode i u tome operite bobičasto voće pre nego što ga stavite u frižider. Ta mešavina ubija spore buđi i bakterije koje čine da ovo voće brzo truli. Važno je da voće osušite pre stavljanja u firžider.

Paradajz

Nemojte stavljati paradajz u frižider. Tako ćete ubiti ukus, a i sočna tekstura paradajza ne može dugo da se održi u frižideru. Držite ih na sobnoj temperaturi kako bi ostali sočni i ukusni. Takođe, u frižideru ne treba držati ni crni luk ni krompir. 

Celer

Celer umotajte u foliju. Umesto da ga držite u kesi ili plastičnoj foliji, upotrebite aluminijumsku foliju.

Ona pomaže da gas koji je krivac za skraćenje roka trajanja izađe, za razliku od plastične folije koja ga zadržava.  

Začinsko bilje

Začinsko bilje tretirajte kao buket. Umesto da začinske biljke držite u kesi gde će brzo uvenuti, stavite ih poput buketa u čašu sa vodom. 

Kada i ovaj trik sa vodom prestane da deluje, iseckajte začinsko bilje, stavite ga u plastični kalup za led i prelijte maslinovim uljem. Ovako zamrznuto bilje ima rok trajanja od više meseci. 

Pečurke

Pečurke držite u papirnoj kesi. Ovaj način čuvanja pečurke ostavlja čistim i suvim.

Ukoliko ih ostavite predugo u papirnoj kesi, mogle bi izgledati previše suve, ali samo ih operite pod mlazom vode i biće ponovo sočne. 

Crni luk

Crni luk držite u najlon čarapama. Naravno, nemojte koristiti svoje najbolje čarape već neke koje su spremne za bacanje. Stavljajte svaki posebno tako što ćete posle svake glavice luka napraviti čvor. 

Suvo grožđe

Suvo groždje držite hermetički zatvoreno. Ovo voće se veoma lako pokvari ako se ne čuva kako treba.

Držanje u hermetički zatvorenoj posudi održaće ga sočnim i svežim. Ako ipak dođe do toga da se smežuraju previše, stavite ih u vruću vodu na sat, dva. 

Zelena salata

Sparušena zelena salata? Ne, nikako. Osvežite sparušenu zelenu salatu tako što ćete razdvojiti listove i ubaciti ih u ledenu vodu na 5 do 30 minuta u zavisnosti od toga koliko je stanje loše. 

 
 

Comments: