5 načina da očistite svoj dom od negativne energije - Feng Shui

Sve oko nas je živo i prožeto energijom koja postoji i konstantno je u pokretu. Prostor, kao i predmeti u prostoru imaju svoju energiju koja ima svoju memoriju i nosi energetske otiske, sećanje na ljude koji su ih dodirivali i koristili. 
To nije ni loše ni dobro, već je prosto tako, ali je važno energetski očistiti dom i predmete, dati im novi život, novu pozitivnu energiju.
 
 
Pored fizičkog čišćenja, važno je, ako ne i najvažnije energetski očistiti prostor i predmete.
 
Metode čišćenja su razne, no sve one deluju ukoliko krenemo sa jasnom namerom pozitivne transformacije i dobrim željama.
 
Dakle, sa jasnom namerom započnite energetsko čišćenje. Korisno je napomenuti da se u pravcu kretanja kazaljke na satu obavlja čišćenje i rituali čišćenja.
 
Postoje razne metode energetskog čišćenja prostora. Kod nas su tradicionalne metode čišćenje tamjanom i svetom vodom. 
 
Pored toga, dom možemo očistiti plamenom sveće, solju, eteričnim uljima i zvukom.

Čišćenje mirisnim dimom

Krenite od ulaznih vrata, polako i fokusirano, krećući se u krug (u pravcu kazaljke na satu) čistite svoj dom. Neka dim ispuni sve ćoškove i pore vašeg doma. Kretanje bi trebalo biti sporo, a namera jasna. 
 
Dok čistite korisno je vizuelizirati kako dim odosi staru, tešku energiju i kako opori miris unosi novu energiju.
 
Možete pevušiti, govoriti reči ljubavi prema svom domu i svojim ukućanima. Strpljivo i polako. Dobro nadimite prostor i potom kad završite otvorite prozore i napravite promaju da se otpusti miris i pusti nova energija.
 
Na tržištu se mogu naći razne vrste mirisnih tamjana i mirisnih štapića, već sačinjeni sa namerom da čiste i energizuju. Verujte sebi i svom osećaju, pa po sopstvenom osećaju izaberite. 

Čišćenje zvukom

Zvuk je predivna kreacija koja nam je data da u njoj uživamo, da nas oplemenjuje, raduje, ali i da nas leči, nas i naš prostor. Uz pomoć zvuka možemo čistiti prostor na više načina. 
 
Počnite od ulaznih vrata i ciljano pljeskajte, zvonite zvončićima, pucketajte prstima, dok se krećete. Obiđite svaki ćošak, svaki segment prostora.
 
Naročito se posvetite mestima koja su fizički zaprljana, zatrpana, koja čekaju da budu sređena. Vibracija zvuka će pomoći delovima prostora koji su zatrpani i zaboravljeni.
 
Zvuk predivno aktivira stagnantnu energiju i ako ga pametno koristite, pomoćiće vam da vam se pokrene život, pokrenuće dinamiku, kada je stagnacija dugo prisutna.
 
Uživajte, budite jedno sa zvukom i ovde kao i svuda uradite to sa jasnom namerom da pročistite prostor i oslobodite ga stare i uvedete novu energiju. 
 
Možete povremeno za potrebe aktiviranja energije u prostoru puštati glasno duhovnu, meditativnu ili klasičnu muziku, koja oplemenjuje prostor. 

Čišćenje solju

So ima fantastičnu mogućnost da apsorbuje i transformiše negativnu energiju.
 
Najbolje je posuti so u prostor, tako što ćete posipati so po podu počevši od ulaznih vrata. Važno je da se svaki deo prostora i svaki ćošak posoli.
 
Namera je i ovde važna, kao i svesnost i posvećenost, bez lutajućih  misli i bez slabe pažnje. Vaš fokus treba da bude samo na tom činu, koju god tehniku čišćenja primenjivali.
 
Za najbolji efekat idealno je izaći i ostaviti da stoji par sati, nakon čega treba usisati posutu so i isprazniti usisivač.
 
Nakon usisavanja povoljno je uraditi čišćenje zvukom ili mirisom.
 
Ovo je vrlo delotvorna tehnika, predivno transformiše i  skuplja negativni naboj koji se skupio u prostoru, kao i stagnantnu energiju.

Čišćenje svećom

Vatra ima sposobnost da upija i transformiše. Plamenom upija, a svetlošću transformiše. Možemo na dva načina da čistimo dom plamenom sveće.
 
Prvi način je da upalimo običnu belu sveću i počnemo od ulaznih vrata da se krećemo po prostoru, posebno se zadržavajući na ćoškovima.
 
Ovo je delotvorna tehnika, ali je važno da se izvodi pažljivo, tako da plamen bude u svakom trenutku udaljen od tkanina i bilo čega zapaljivog.
 
Druga opcija je da upalimo sveću i stavimo je u sredinu stana i sa namerom da nam očisti prostor, pustimo je da gori. 
 
Ovo posebno možemo da radimo kada su se u prostoru dešavala previranja, svađe, kada je prisutna bolest.
 
Pored pomenutih opcija, povoljno je upaliti i sveću kada sedimo i pričamo sa nekim ko je negativan ili nam prosto ne prija. Diskretno paljenje mirišljave svećice može puno da pomogne i vama, ali i toj osobi. 

Čišćenje vodom

Osim za fizičko čićenje, voda odlično služi za transformisanje energije u prostoru.
 
Postoji mnogo tehnika, no najjednostavnija je da napunite čašu ili teglu vodom i da je postavite u sobu, u ćošak, tamo gde vam ne prijaju energije (u kancelariji kada atmosfera nije sjajna, u vašem domu). 
 
Vodu postavite u željenu prostoriju sa namerom da transformiše negativnu u pozitivnu energiju, pozitivnu atmosferu. 
Ostavite da stoji nekoliko sati, ali ne predugo.
 
Posle nekog vremena po sopstvenom osećaju, prospite tu vodu u odvod i naspite novu vodu. Činite to koliko god vam prija i dokle god imate potrebu.
 
Voda koja tako stoji se ne sme piti (ne želite da sve te energije koje je voda pokupila unesete u svoj organizam). Kada postavljate i praznite vodu, činite to sa jasnim mislima, željom šta želite da postignete. Prosipajte vodu sa zahvalnošču što je za vas pročistila prostor.
 
 
Povoljno je kombnovati tehnike i činiti ih po sopstvenom osećaju i potrebi (najbolje bi  bilo jednom mesečno). 
 
Ovim tehnikama takođe možete čistiti i predmete u prostoru, dimiti ih, posipati solju, postaviti vodu na predmet ili blizu predmeta. 
 
Bez obzira na tehniku kojom čistite prostor i predmete, radite to sa ljubavlju, zahvalnošću i jasno definisanom namerom
 
Budite svesni energije oko vas i u vama, svesni protoka energije, poštujte prostor i svesno učinite svoju sredinu zdravom i srećnom i takvi će biti i ljudi u prostoru.
 
Svesno i sa ljubavlju sve možete.... Srećno!

Piše: Andriana Ostojić Skurupatis

 

Comments: