Grejs Keli - da li sve princeze žive život iz bajke?

Glumica iz pedesetih godina prošlog veka, Grejs Keli, je i dan danas poznata u čitavom svetu. Ostala je zapamćena iz dva razloga: kao glumica iz Hičkokovih filmova i kao princeza od Monaka koja je doživela tragičan kraj.
No, ipak se malo toga zna o njenom ličnom životu, odakle potiče i kakav joj je bio put do slave.
 
 
Rođena je u Filadelfiji 1929. godine. Imala je teško detinjstvo. Manje poznata strana njene biografije nam govori o tome kako je njen otac gajio veliku mržnju prema Jevrejima i kako su je majka i mlađa sestra maltretirale.
 
Grejsin otac, Džon Keli je bio uspešan čovek u svakom smislu, osvojio je Olimpijske medalje u veslanju. Nakon toga je osnovao građevinsku firmu koja je vremenom postala izuzetno cenjena. Kao ostvaren čovek isto je zahtevao i od svoje dece
 
Grejs kao treća od četvoro dece nije odgovarala njegovim predstavama o uspehu. Nije bila drčna, borbena i poslušna kao ostala deca. Ona je bila tiha, introvertna, igrala se sama i nije se posebno isticala u društvu.
 
Još u srednjoj školi su momci počeli primećivati njenu lepotu, imala je pravilne crte lica i plavu kosu, koja je tih godina bila smatrana izuzetno seksipilnom. Njene drugarice iz škole su svedočile kako su joj momci često prilazili, kao i da je stalno imala dečka.
 
Ona nije privlačila pažnju zato što je to namerno htela, njen stav i mirnoća su govorili sami za sebe.
 
Kako su godine prolazile, Grejsina lepota se sve više mogla primetiti. Izrasla je u visoku devojku od 170 cm, što je ubilo sve njene snove o baletskoj karijeri. Kao mala je išla na balet, ali je baletsku gracioznost i stav sačuvala tokom čitavog života.
 
Iako je zračila lepotom, u porodici nije bila uopšte omiljena. Ostala deca su bila bliža onome što je Džon Keli cenio. Sva deca su imala sportsku građu i sportski duh, sva sem Grejs, koja je bila tanka i vitka. Pored toga Grejs je imala i problema sa zdravljem, bolovala je od astme i bila apsolutno nezainteresovana za sport.
 
Zato se odlučila da se posveti glumačkoj karijeri.
Glumila je u par školskih predstava u srednjoj školi, da bi kasnije upisala Američku akademiju dramskih umetnosti u Njujorku. Tu su počele njene afere od kojih je jedna bila sa dečkom jevrejskog porekla kome je Džon Keli ponudio Jaguara, samo da bi okončao njihovu vezu.
 
Nakon toga se oprobala u filmu i tu je počela saradnja sa Alfredom Hičkokom koji je vinuo u zvezde. Neki od filmova koje su zajedno snimili su Pozovi M radi ubistva i Prozor u dvorište.
 
Za film Provincijalka je 1954. godine dobila Oskara za najbolju glavnu glumicu.
 
Malo nakon ovog događaja Grejs je upoznala Renijea III, kneza od Monaka, za koga se ubrzo i udala.
 
Tu staje sva njena filmska karijera, ali se nastavlja njena depresija, te se sasvim povlači iz filmske karijere. 
 
Rodila je troje dece: Karolinu, Alberta II i Stefani. Godine 1982. je doživela udes na putu iz Francuske za Monako. Preminula je dan kasnije. 
Ipak i  pored tužne biografije Grejs Keli spada u 100 najvećih filmskih zvezda ikada i definitivno nije zaboravljena.
 

Comments: