Ogledala u vašem domu - Feng Shui

Lepo je imati ogledala u svom prostoru. Ogledala poseduju određeni šarm, donose svetlo u dom, uz njih prostor izgleda veće, prostranije, dobija određenu dubinu.
Pored šarma koji unose u prostor, ona odražavaju i umnožavaju i ono što se nalazi u prostoru...
 
 
Ogledala mogu višestruko da nam služe, potrebno je samo otvoriti svoj um i dublje se zamisliti nad njihovim mogućnostima. Uz malo znanja, domišljatosti, svesnosti i jasne namere, mogu vam služiti i doneti dobrobit. To će vam zaista pomoći da transformišete svoj prostor i život.
 
Važno je napomenuti da ni u čemu ne valja preterivati, pa tako ni u količini ogledala u prostoru.
 
Najvažnije je da ogledalo bude uramljeno ili sa oborenim ivicama (obrušenim), da bi se stekao utisak završenosti.
Ogledala bez rama i završenih ivica, deluju nedovršeno.
 
Odraz koji nam daje ogledalo pokazuje kakvo stanje zaista jeste u prostoru i umnožava to stanje, stoga je važno voditi računa šta odražava ogledalo. 
 
Povoljno je da ogledalo u prostoru odražava lepu sliku, cveće, neki lep komad nameštaja, sve su to pozitivni odrazi u ogledalu. Ti pozitivni odrazi uneće još više lepote, radosti i pozitivne energije u vaš prostor.
 
Odraze koje treba eliminisati su nered, gomile papira, sliku sa negativnim  motivom, nedefinisan odraz poput polovine ćoška ili vrata. Pod negativnim motivima se podrazumevaju i slike poput oluja, nemirnog mora, pljuska, bojnog polja i tome slično. Dobro je izbegavati ovakve motive uopšte, a naročito ih ne duplirati u ogledalu.
 
Takođe, izbegavajte postavku ogledala tako da vizuelno ,,seku“ likove, naročito ona ogledala koja su previsoko ili prenisko postavljena, pa ,,seku“ odraz glave.

OGLEDALO PREKO PUTA VRATA 

Ogledalo preko puta vrata takođe nije povoljno postaviti, naročito preko puta ulaznih vrata.
 
Takvo ogledalo će dati efekat dupliranih vrata, što može stvorit konfuziju u prostoru.
Ako vam je potrebno  ogledalo blizu vrata uz malo veštog pozicioniranja možete pomerati ogledalo na jednu stranu i tempirati tako da vam se u odrazu ogledala ne oslikavaju vrata.
Kad ogledalo postavite tako da se vrata ne vide, dodajte upečatljiv i lep ukras koji će se održavati, privlačeći pažnju na sebe.

OGLEDALO U TRPEZARIJI

Veliko i raskošno ogledalo je dobrodošlo u trpezariji. Kada u ogledalu imamo odraz hrane, činije sa voćem, odraz postavljene trpeze, tada to dupliramo i deluje da imamo duplo više, samim tim otvaramo se za oblije. 

OGLEDALO U SPAVAĆOJ SOBI

Spavaća soba je oaza mira i odmora, te bi bilo najpovoljnije da bude bez ogledala. Ogledalo unosi dinamiku u sobu u kojoj ona nije poželjna i remeti san. 
Naročito nije povoljno imati ogledalo nasuprot kreveta, što može ozbiljno uticati na kvalitet sna.
Stoga ukoliko imate ogledalo u spavaćoj sobi uklonite ga ako je moguće, ako nije prekrite ga uveče pre nego što odete na spavanje.
Prekriti ga možete nekom ukrasnom maramom ili parčetom tkanine, a ako pažljivo izaberete dezen za prekrivač i izaberete u tonovima sobe dobićete lep ukrasni detalj.

OGLEDALO U DEČIJOJ  SOBI

Treba izbegavati ogledala u dečijoj spavaćoj sobi, jer to deci još više nego odraslima može remetiti san, pored toga deca se mogu uplašiti videvši svoj odraz u ogledalu u toku noći. 
 
S obzirom da je ogledalo korisno i dobrodošlo za detetov razvoj i za upoznavanje sa samim sobom, opredelite se za opciju da zalepite ogledalo (sa obrušenim i oborenim ivicama) unutar ormana u dečijoj sobi.
Druga opcija je da prekrivate ogledalo pre nego što dete pošaljete u krevet.

OGLEDALO U KUPATILU

U kupatilu isto treba prilagoditi veličinu i poziciju ogledala.
Ukoliko se umivaonik nalazi preko puta ulaznih vrata (ogledalo se najčešće postavlja iznad umivaonika) izaberite malo ogledalo. 
 
Ukoliko se umivaonik i ogledalo ne nalaze naspram ulaznih vrata slobobodno se možete odlučiti za veće ogledalo.

OGLEDALO U POSLOVNOM PROSTORU

U poslovnim prostorima, naročito kancelarijama ogledala nisu preterano poželjna jer mogu skretati pažnju, što nikako ne pogoduje  radnoj atmosferi.
No, ukoliko vam je potrebno, postavite ga negde sa strane, kotrolišući šta se odražava i birajući mesto koje neće odvlačiti pažnju ni vama,  ni strankama.
 
 
Mudro birajući ogledala, ona vam mogu doneti mnogo toga pozitivnog u vaš prostor i vaš život, važno je samo da izaberete odraz, nametnite ga svesno i namerno tako da vam služi i da umnožava dobro i pozitivno.
Uvek vodite računa da vam odraz kao i samo ogledalo budu besprekorno očišćeni i blistavi.
 
Uživajte i volite svoj odraz u ogledalu, 
to je najlepši i najvažniji odraz.... Srećno!

Piše:  Andriana Ostojić Skurupatis

Inuitivna Dijagnostika Prostora

 
 
 

Comments: