Kako da živite u sadašnjosti?

Da li ste primetile kako život ume da bude kontradiktoran? Kada smo na poslu razmišljamo o tome kako jedva čekamo da odemo na odmor, a kada se nađemo na odmoru, ne možemo da se otrgnemo razmišljanjima o tome šta nas čeka kada se vratimo.

 
 
Ovo je samo jedan od primera, ali istina je da se često okrećemo prošlosti ili strepimo od budućnosti umesto da živimo u sadašnjosti.
Upravo zbog toga propuštamo neke lepe stvari koje se dešavaju baš sada.
Pripremile smo za vas listu tehnika koje možete primeniti i krenuti da uživate u sadašnjosti.

Slušajte aktivno

Ovo znači da odložite telefon kada vam neko nešto priča i zapravo obratite pažnju. Ukoliko kažete ono čuveno “Slušam te, samo da nešto pogledam/iskucam.” to ne samo da nije u redu, nego ukazuje i na to da prosto ne umete ili ne želite da se fokusirate na ono što se događa u tom trenutku.

"Downloadujte" svoje misli (stavite ih na papir)

U momentu kada uhvatite sebe da ste preplavljene svojim mislima i ne znate šta biste i kuda pre, zastanite i sve te svoje misli zapišite na papir. Na taj način svoje misli ćete vizualizovati i osloboditi svoj mozak od pritiska. 

Gledajte na svaki svoj momenat kao da je to vaš izbor

U svakom trenutku svog života mi imamo izbor da negde budemo prisutni, a negde ne. Tako se barem čini. Na primer, svoj ručak/užinu ne morate jesti ispred računara proveravajući mejlove. Umesto toga, možete izaći i jesti negde drugo, daleko od računara.

Budite radoznali

Obratite pažnju na stvari oko sebe koje inače uzimamo zdravo za gotovo. Pokušajte da bar na tren svet gledate očima deteta. 
Budite saosećajni, obratite pažnju i na ljude oko sebe.
Sve to vam može doneti unutrašnji mir i osećaj zadovoljstva i ispunjenosti.
 
 

Comments: