Čarobna jutra i večeri

Nevena i Sloba, čarobna kombinacija, čarobna energija dvoje kreativnih i inspirativnih ljudi koji su odlučili da kao dugogodišnji prijatelji pretvore svoj dar Neveninog umeća kuvanja i Slobine veštine bavljenja jogom kao sertifikovanog joga instruktora u jednu čarobnu priču.
 
Nevena je devojka koja voli da stvara oku i nepcu dopadljive obroke.Ona se bavi i fotografijom, što joj je pomoglo da prezentuje svoja jela na najbolji mogući način na svom blogu “Hleb I Lale”. Voli da putuje I nosi puno interesantnih priča kao i recepata sa svojih putovanja.
Nevena je vegetarijanac i na svom blogu ima puno neverovatno ukusnih vegatarijanskih jela koje bi I svaki gurman  bez ustezanja sa užitkom smazao.
Sloba  je svoj život odlučio da okrene i preokrene .Mislim da mu to ide u svakom pogledu.
Odlučio je da stalan posao zameni poslom instruktora joge, posvećenog učitelja koji se trudi da svojim učenicima prenese sve svoje znanje I mirnoću kojom zrači.
On je sertifikovani joga instruktor a školu je završio u Beogradu kod Dragana Lončara. Živi onako kao želi I kako oseća da njegovo telo I duša žele.
 
Zajedno je sa Nevenom bio je na mnogim putovanjima sa kojih dele puno interesantnih događaja. Tako su njih dvoje odlučili da ugode sebi na još jedan način I da zajedno spoje svoju ljubav prema hrani I jogi - u Čarobna jutra I čarobne večeri.
Time su otvorili vrata svima onima koji žele sebi da ugode i posvete malo kvalitetno provedenog vremena.
 

Nevena možeš li mi reći od kada datira tvoja ljubav prema kulinarstvu?

Uvek sam volela da jedem,  a ljubav prema kuvanju mi je probudio Džejmi Oliver čim se pojavio kod nas na televiziji, pre petnaest godina sigurno.

Kada si napravila  blog Hleb I Lale da li si mislila da će biti tako posećen kao sto jeste?

Nikad nisam razmišljala o tome u kom pravcu želim da me odvede blog niti sam imala planove vezane za njega kada sam počinjala da ga pišem. Samo sam radila ono šta mi je zanimljivo, šta me ispunjava pa gde me odvede. 

Da li je odluka da se skloniš iz grada bila teška i da li si se ikada pokajala zbog toga?

Nije uopšte. Bila je to jedna od onih odluka koje celo tvoje biće oseća da je dobra i nijedan momenat se nisam dvoumila, a ni pokajala :)

Da li su i putovanja doprinela tome da zavoliš kulinarstvo?

Apsolutno! Putovanjima negujem radoznalost pa kada ne putujem, volim da se prisetim kombinacija i ukusa sa nekih zanimljivih mesta koje sam posetila. Baš tako sam i zavolela i upoznala indijsku kuhinju- nisam imala mogućnosti da posetim Indiju pa sam počela da je upoznajem kroz kuvanje.

Kada si I zašto odlučila da postaneš vegeterijanac?

Ja sam u stvari vegeterijanac/peskaterijanac. Jedem ribu ponekad, mlečne proizvode volim ali samo puter i jogurt jedem redovno a jaja su često na repertoaru.
Meso sam odlučila da prestanem da jedem u vozu kada sam putovanja iz Gdanjska u Krakov, pre dvanaest godina.
Bila je to nagla odluka, donešena potpuno intuitivno. Dve godine nisam jela ni ribu a onda sam, takođe, osluškujući sebe uvela i nju u ishranu.
Do sada nisam osetila potrebu da jedem meso ili da nešto menjam u ishrani. I nalazi krvne slike to potvrđuju :)

Slobo da li je bilo teško odreći se sigurnog posla I posvetiti se nečemu za šta nisi bio siguran da će uspeti?

Dobre odluke dolaze same, samo treba slušati sebe i ne obazirati se na pravila koje ti nameće spoljašnji svet.

U početku, odluku nije bilo lako doneti, ali vremenom kroz redovno praktikovanje joge sam naučio da je najbitnije da slušamo sebe iznutra.

Nijednog momenta nisam ni razmišljao da li radim dobro ili loše, prosto sam znao da me to ispunjava i sve ostalo je postalo nevažno.

Pretpostavljam da se nisi pokajao zbog te odluke?

Ni jednog momenta se ne kajem zbog predivne odluke koja je došla u pravo vreme. Bio sam zreo za novi početak i promene.

Da li današnji vežbači traže nešto više od tela u jogi?

U svetu joge i na zapadu se te granice pomeraju iz dana u dan.  Socijalne mreze same pomeraju granice i ja uvek skrećem vežbacima paznju da joga nije Instagram.

Nije bitno da li možemo da stavimo nogu iza glave,  već da zaista naučimo da slušamo svoje telo i upoznamo sebe na jedan dublji nacin kroz pokret i dah.

Šta si primetio kod svojih vežbača, šta su im vrline, a šta su im mane?

Divno je kada radiš sa ljudima i učestvujes u njihovim transformacija. Tačno se sećam kako su izgledali na početku i sada.

Svi mi imamo neke mane i vrline, ali ono što je bitno je da to i osvestimo i da svesno radimo na menjanju. Ono što mogu reci za svoje vežbače  je to da su vremenom naučili kako da  zastanu i zaista posvete vreme svome duhu telu i dahu.

Zašto Čarobna jutra I čarobne večeri?

Nevena: Jer nam treba svima da zastanemo. Da usporimo i da dišemo. Joga je sjajna za to jer vežbe traže da se posvetiš i fizički i mentalno.
 
Čovek se stvarno oseća drugačije posle. I koji je bolji način da se to osećanje mira i opuštenosti produži nego kroz divnu, zdravu hranu i društvo koje isijava tu istu, zdravu i čarobnu energiju kao i ti!? Tako su nastale naša jutra i večeri.
 
Sloba: Nevena i ja radimo nešto što volimo, a pritom smo i najbolji prijatelji. Ideja je bila da bi se osećali čarobno moramo da poradimo na sebi.
Joga nam pruža da osvestimo svoje telo i dah, a Nevenine delicije da nagradimo cula koja su bila povučena prilikom vežbanja. Kada se spoje joga i hrana dobijemo apsolutno zadovoljstvo. 

Šta ona/on zna?

Nevena: Da su zdrav duh i zdravo telo nerazdvojni.
 
Sloba: Balans između duha i tela su najvažniji. Biti umeren u svemu.

Šta nas možete posavetovati?

Nevena: Da usporite. Da sa liste obaveza izbacite neku koja ne mora baš danas da se uradi  i umesto toga da sednete na sunce i popijete kafu/čaj/vodu/vino/pivo i brojite oblake :)
 
Sloba: U toku dana/života nismo svesni svog daha. Čovek moze bez hrane i vode da izdrži i do par dana ali bez daha ne može.  Veoma je bitno da smo sto česce svesni svoga daha. Probajte da dišete svesno, pa ćete videti koliko je vaš um pretrpan brigama,obavezama, planovima,događajima iz prošlosti i događajima koji se još nisu realizovali. Savet je da zastanete svaki dan na par minuta i probate potpuno svesno i prirodno da dišete.

Knjiga koju biste nam preporučili je?

Nevena: Veličanstveni izvor, Ajn Rend.
 
Sloba: Svetlost joge B.K.S. Iyengar. 

Odajte nam neku tajnu

Nevena: Najobičniji kupus je prava super namirnica, neverovatno je zdrav i hranjiv.
Bogat je vlaknima, sjajno čisti jetru, pozitivno utiče na holesterol, reguliše rad hormona i još mnogo toga što doprinosi da se osećamo zdravije i energičnije. 
 
Sloba: Kako odabrati dobar i svež kokos. Kokos treba da bude pun tečnosti (promućkati prilikom odabira), da nema nikakvih tragova buđi na crnim rupicama i da je težak.

Piše: Tijana Grujić Stojanović

 
 

Comments: