6 kuhinjskih trikova za početnike

Činjenica je da nismo svi rođeni sa veštinom da razbijemo jaje u jednoj ruci ili, budimo iskreni, da uopšte razbijemo jaje a da nam u smesu ne upadne ljuska i delovi belanca. Kulinarstvo može biti komplikovano i postoji dosta mesta za grešku. 
U ovom tekstu, govorićemo o najčešćim "problemima" sa kojima se početnici susreću. 
 

Problem #1: ,,Ljuska od jajeta mi uvek upada u belance“

Savet za brzo ,,pecanje“ delova ljuske: ,Kada razbijete jaje i odvojite ga od ljuske, iskoristite veći deo ljuske da njime pokupite ostale komadiće iz smeše. Ivica ljuske je vrlo oštra i sa velikom lakoćom zaseca u belance u kome se nalazi ostatak parčića. Isto važi i ukoliko treba da odvojite žumance od belanca, kada se u belancu nalaze delovi žumanca- možete ih izvaditi ljuskom. Koristite najoštriju stranu ljuske za najbolje rezultate.

Problem #2: ,,Kupio/la sam celu vezu začinskih biljaka, ali mi treba samo mala količina“

Razumemo vas. Jela često zahtevaju sveže začinsko bilje kao što su ruzmarin, timijan, peršun ili bosiljak, ali ne morate gledati kako ostatak vaših svežih biljaka propada u frižideru. Jedno od popularnih rešenja je da bilje stavite u posudu punu maslinovog ulja i zamrznete ga. Ipak, neki smatraju da zamrzavanje bilja u maslinovom ulju nije preporučljivo i savetuju, umesto toga, da bilje stavite u flašu i napunite je maslinovim uljem. 

Problem #3: ,,Volim dosta začinjenu hranu. Da li je jedna veza dovoljna?“ 

Ako želite da izvučete više ukusa od bilja sa kojim kuvate, postoji jedan trik. Koristite tupi deo noža da umrvite bilje kao što su timijan i ruzmarin pre nego što ih ubacite u lonac.  Drugim rečima, koristite svoj nož kao oruđe za mrvljenje, a ne za sečenje. 

Problem #4: ,,Moram da isečem čitavo pile, a nemam veštine sa kuhinjskim noževima.“

Vreme je za snalažljivost. Dobar par baštenskih makaza je odličan za sečenje ili lomljenje kostiju pileta. ,Za veću pilad, apsolutno su perfektne.

Problem #5: ,,Zagoreo mi je luk!“

Najbolji način da sprečite da vam nešto zagori i da se zalepi za tiganj je da koristite poklopac, koji sa parom stvara vakuum. Recimo da ne možete da pronađete poklopac- sipanje soli preko luka sprečiće njegovo zagorevanje. So izvlači vodu iz luka, pa voda koja se nalazi na tiganju sprečava da luk zagori. Ne zaboravite da i ostatak povrća, voća, pa i meso imaju visok sadržaj vode, te ovaj trik možete koristiti pri spremanju mnogih jela.

Problem #6: ,,Zagorelo mi je pile!“

Mnogi kuvari preporučuju da temperaturu u rerni povećate na najvišu, a kada pile dobije boju, ugasite je. Možete i  da podesite temperaturu na srednje jaku i pustite da se pile polako karamelizuje i poprimi boju. Da bi ste postigli savršeno zlatnu boju na vašem piletu, premažite ga puterom. 
 

Comments: