5 razloga da usvojite odraslog psa

Odlučili ste da nabavite psa. Neko slatko štene...izbor nije lak. Razmišljate da udomite štene iz nekog od azila - opet nije lako izabrati. U azilu ima i dosta odraslih pasa. Često se za takve pse vezuju epiteti poput “odbačen” ili “težak za održavanje”, ili su u senci malih, slatkih i razigranih štenaca. 
Pre nego što odmah posegnete za mladuncima pogledajte pet veoma dobrih razloga zašto je bolje da usvojite odraslog psa.

Navikavanje na život u kući

Treniranje novog psa kako treba da se ponaša u kući, šta sme i šta ne sme da radi nije nimalo lako. Ako nabavite starijeg psa, naročito nekog koji je već živeo u nekoj porodici neko vreme, veći deo posla posla, bar težeg dela, je već urađen. Početak sa takvim psom je mnogo lakši nego počinjati sve ispočetka sa štenetom.

Veličina

Bio bi popriličan šok kada pas koga ste usvojili ne bi porastao onoliko koliko ste očekivali, nego poraste mnogo više. Ukoliko usvojite odraslog psa znate već na čemu ste i ne morate da se pribojavate da vaše malo slatko štene za samo par meseci postane veoma veliko.

Trening

Vašeg psa biste svakako morali da dresirate, odnosno, trenirate. Sa štenetom biste morali sve ispočetka, međutim ukoliko usvojite starijeg psa vrlo je verovatno da on zna bar neke osnovne komande, a možda zna i neki trik. Bonus.

Manje balavljenja

Odraslim psima su zubi već porasli pa ne moraju da ih vežbaju na vašim ljubljenim cipelama i komadima nameštaja, što nije skučaj ako nabavite štene.

Mir i tišina

Kako postaju stariji, psi teže da budu mirniji. Uoliko usvojite odraslog psa, moći ćete da imate momente mira i tišine. Obezbedićete sebi mirnog druga za kojim nećete morati non-stop da trčite. Ako volite da imate vremena za opuštanje i odmaranje, za vas je definitivno odrasli pas.
 

Comments: