4 glavna simptoma visoko funkcionalne anskioznosti

Savremeni brzi život pun stresa i nesigurnosti predstavlja savršen temelj za nastanak različitih tipova anksioznosti. Među njima je i visoko funkcionalna anksioznost, koja nije sasvim prihvaćena od strane stručnjaka i koja se ne nalazi u standardnim knjigama psihologije.
Definiciju anksioznosti nije toliko lako dati, u osnovi se razlikuje od straha.
Strah je emocija u nama koja se pojavljuje kad je objekat ili situacija koje se plašimo tu pred nama.
 
 
Dok anksioznost nije ono što je pred nama, nego zamisao o ostvarenju naših strahova. Zato se bi se za nju moglo reći i da predstavlja strepnju.
 
Visoko funkcionalna anksioznost ne predstavlja pravu psihološku dijagnozu, stručnjaci je ne priznaju.
Međutim, ona svakako postoji, samo što je nije moguće tek tako odrediti, kao recimo socijalnu anksioznost.
 
Na kraju krajeva, osobe koje pate od funkcionalne anksioznosti prijateljima, kolegama sa posla ili rodbini deluju kao izrazito uspešni, smerni i ambiciozni ljudi.  Ono što mnogi ne shvataju jeste da se iza tog uspeha, najčešće u karijeri, krije obilje nezdravih emocija. 
 
Pa da vidimo, koji su sve simptomi ovog poremećaja, od kojeg nesumnjivo pati veliki broj ljudi, ali o tome ne govori:

Perfekcionista 

Osoba sa ovom anksioznošću nikako ne ostavlja mesta za greške. Posao obavlja savršeno, ona je i dobar roditelj i partner.
Ona je izuzetno motivisana i sve odradi kad i kako treba. Na prvi pogled deluje kako je sve u redu. 
 
Međutim, ono što ovde zaista ne valja jeste temelj svih tih perfektnih akcija. Umesto da motivacija za radom potiče od ljubavi prema poslu, kod osobe koja pati od visoko funkcionalne anksioznosti izvor motivacije je strepnja.
 
Strepnja da će izgubiti posao ako ga ne odradi na vreme, strepnja da će je partner napustiti ako se bude ponašala kako želi...

Konstantna zauzetost

Čovek sa ovim poremećajem će uništiti sve što je u njegovoj moći kako bi izbegao par minuta samoće i odmora.
Razlog tome je što je njemu odmor sinonim za brige, one se nad njega naviju kao tamni oblak svaki put kada mu razum nije zauzet nečim drugim. 
 
Ovo je osoba koja izbegava godišnje odmore, koja ih provodi tako što će opet raditi nešto korisno. Najčešće takvo ponašanje nailazi na pozitivne reakcije jer se meša sa vrednoćom.

Nesanica

Možda tokom dana osoba koja pati od visoko funkcionalne anksioznosti uspeva da izbegne negativne misli, ali kada dođe vreme za krevet one nastupaju. Um takve osobe ne može da se smiri i odmori.
 
On konstantno "radi" i to se odražava i na kvalitet sna.

Ne zna da kaže NE

Pored sveg tereta koje već nosi na svojim plećima, ova osoba se bori i sa očekivanjima drugih. Zato misli da ako odbije nekog da će se ta očekivanja i pozitivan utisak nestati.
 
Ona rasteže svoje mogućnosti do krajnjih maksimuma izdržljivosti. Ovakva osoba ostaje prekovremeno na poslu, uzima najteže projekte, uvek će pomoći prijatelju iako je u preumorna.
 
 

Comments: