Kako izabrati sveže voće i povrće

Kako proceniti da li je neko voće ili povrće sveže prilikom kupovine? Ovo je tekst za one manje iskusne, ali i za one koji su iskusni - oni mogu da provere svoje umeće. 

Kajsije

Jednobojne, bez nagnječenja ili tragova. Boje od crvenkaste do žućkaste su uobičajene. Površina kajsije treba da bude skroz suva. Oblik ne bi trebalo da se promeni kada se pritisnu.

Avokado

Boja kore svežeg avokada je tamnozelena, čvrsta, bez pukotina i tragova. Avokado ne bi trebalo da bude čvrst i pri pritisku, trebalo bi da u njemu ostane malo udubljenje. Neoljušteni avokado bi trebalo da se čuva na sobnoj temperaturi par dana.

Plavi patlidžan

Sjajan, tamno ljubičaste boje. Ne bi trebalo da ima nabora i tamnih fleka. Peteljka bi trebalo da bude zelena. Trebalo bi da birate izdužene, glatke i teške patlidžane srednje veličine. 

Lubenica

Štrafte bi trebalo da budu jasno definisane, a dno žućkasto i suvo. Ne bi trebalo da bude nabora, ogrebotina ili ulubljenja na površini. Birajte lubenice koje su uobičajene veličine, čvrste i teške. Sveža lubenica pucka kada se pritisne.

Ananas

Trebalo bi da bude žute nijanse, vrhovi svakog segmenta braon, a listovi gusti i zeleni. Ananas bi trebalo da bude težak, izdužen i da ima sladak voćni miris. Izbegavajte crvenkaste primerke.

Dinje

Hrapave i teške, sa slabom, slatkom aromom. Sveže dinje proizvode specifičan prigušen zvuk kada se potapšu. 

Nar

Svetlo-crven i svetlucav, sa narandžastim nijansama. Kora ne bi trebalo da bude previše suva i da ima pukotine i braon fleke po sebi. Nar bi trebalo da bude čvrst na dodir i da ne miriše.

Krompir

Glatka, ujednačena kora, bez pukotina, rupa ili fleka. Ne bi trebalo da ima zelenkastu boju. Uvek birajte čvrste krompire, srednje veličine.

Tikvice

Jednobojna svetlo zelena boja kore, bez ikakvih fleka, udubljenja ili pukotina. Nikad ne birajte tikvice koje su duže od 15-20 centimetara.

Limun

Glatka i svetlucava kora bez udubljenja i izbočina. Boja bi trebalo da bude žuta. Limun bi trebalo da bude čvrst, ali ne previše. Uvek birajte teže, oni su puniji soka.

Nektarine

Svetlo žute i crvene sa strane. Izbegavajte tamnije i preterano svetlucave nektarine. Sveža nektarina bi trebalo da ima crvene linije koje podsećaju na žile. Ukoliko nema ove linije, možda su bili korišćeni nitrati.

Šljive

Glatka i jednobojna ljuičasta kora, bez udubljenja i tamnih fleka. Tragovi lila boje na šljivi govore da je šljiva sveža i skoro ubrana. 

Krastavci

Svetlo-zeleni, tanki, sa hrapavom korom. Krastavci bi trebalo da budu kompaktni, bez udubljenja i nabora. Ukoliko se ne uočava koren, znači da nisu sveži.

Rotkvice

Okrugle i skroz crvene, bez tamnih ili žutih tufni. Treba da budu čvrste, okrugle i glatke. Pokušajte da kupite rotkvice sa liskama- liske pokazuju da su rotkvice sveže.

Paradajz

Jarka, svetlucava i tanka kora bez udubljenja, ureza, tufni ili naboranih delova. Ukoliko je zelen, nije zreo. Paradajz bi trebalo da ima bogatu i prijatnu aromu. Ukoliko je kora previše debela, ukazuje da je paradajz bio đubren nitritnim đubrivom.

Bundeva

Površina bi trebalo da bude čvrsta, jednobojna, bez udubljenja, znakova truljenja ili tragova mašina. Uvek birajte male i srednje bundeve. Bundeve sa plavkastom korom su najslađe.

Urme

Tamne, mat boje. Ne bi trebalo da imaju bilo kakva oštećenja ili defekte. Urme ne bi trebalo da budu naborane i previše suve. Urma koja je osušena prirodnim putem, bez hemikalija, trebalo bi da bude suva na dodir. Takođe bi trebalo da bude malo lepljiva zbog prisustva šećera.

Jabuke

Trebalo bi da imaju veoma prirodan izgled. Površina bi trebalo da bude glatka, bez oštećenja i tragova parazita, tamnih fleka ili udubljenja. Birajte čvrste jabuke srednje veličine. Ukoliko je kora uljasta ili previše svetlucava, jabuka je bila izložena hemijskom tretmanu.

Beli luk

Čenovi ne bi trebalo da imaju bilo kakve zelene izdanke ili fleke. Glavica belog luka bi trebalo da bude suva i čvrsta, a čenovi veliki. Ukoliko postoji previše slojeva kore, beli luk još uvek nije zreo.

Pečurke

Kape pečurke bi trebalo da budu bele i glatke, slabo svetlucave, bez fleka i udubljenja. Recke koje se nalaze sa unutrašnje strane kape bi trebalo da budu čitave. Najbolje pečurke su čvrste na dodir i imaju karakterističnu aromu.

Zeleni kupus

Listovi bi trebalo da budu jednobojni, bez tamnih ili suvih delova. Svež kupus ne menja svoj oblik kada ga stegnete. Ukoliko su njegovi listovi previše debeli, bilo je korišćeno previše đubriva.

Karfiol

Glava karfiola bi trebalo da bude skroz bela, bez tragova zemlje. 

Grašak

Svetlo-zelena mahuna, pomalo vlažna na izgled. Pokušajte da savijete mahunu na pola- ukoliko ne pukne, grašak je star.

Luk

Ne bi trebalo da bude oštećenja na površini. Uvek birajte luk koji nema koren ili zelene izdanke. Dobar luk bi trebalo da bude kompaktan i ne bi trebalo da se lako spljošti kada se stisne. Aroma mora biti slaba, ali ipak oštra.

Comments: