Zašto je 8. mart Dan žena i kako ga mi to proslavljamo?

Svakog 8.marta se širom sveta ženama kupuju razni pokloni u vidu čokolada, cveća, nakita ili slično. Očekujete li vi neki poklon za 8. mart i volite li ovaj praznik?
 
 
Ovaj običaj ima istorijsku pozadinu sa kojom mnogi nisu upoznati. Nije slučajno da se Dan žena obeležava baš tog datuma.
 
Saznajte šta se to dogodilo osmog marta što je obeležilo istoriju ženskog prava zauvek:
 
Sve je počelo davne 1908. godine kada je 15000 žena izašlo na protest u Njujorku. 
 
One su zahtevale skraćivanje radnog vremena, povećanje plata, kao i pravo glasa. Ovaj protest je organizovan od strane Socijalne partije Amerike. 
 
Godinu dana kasnije je obeležen 28. februar kao prvi Dan žena. Ove godine će biti 109 godina od obeležavanja prvog praznika.
 
Međutim, put do ostvarivanja prava koje su žene zahtevale nije bio lak i brz. Proglašavanje osmoga marta Danom žena je bio samo jedan od mnogih koraka u postepenom ostvarivanju sve većih prava.
 
Jedna od žena čije se ime najviše spominje kada je u pitanju ovaj datum jeste Klara Cetkin. Baš ova nemačka sociološkinja je i došla na ideju da se svake godine obeležava jedan dan kao dan žena.
 
Godine 1911. prvi put je proslavljen ovaj dan u Danskoj, Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.
 
Vremenom su se ovom pokretu pridružilo još zemalja. Nekoliko godina je prošlo i ovaj dan se i dalje redovno proslavljao, ali nikada nije bio fiksiran datum.
 
Dan žena je baš na 8.mart prvi put obeležen 1917. godine, na samom pragu Prvog svetskog rata. Ruskinje su izašle na protest zahtevajući „hleb i mir“.
 
Nekoliko dana nakon protesta tadašnji car Rusije je ostavio presto protiv svoje volje.
 
Sveže oformljena vlada je garantovala ženama u Rusiji pravo glasa. 
 
Nakon Prvog i Drugog svetskog rata se izgubila tradicija obeležavanja ovog datuma.
 
Zapadni svet ga je izbegavao, misleći da je povezan sa komunističkom politikom.
 
Tek dosta kasnije, Ujedinjene nacije su uvidele da izbegavanje ovog praznika nema smisla ukoliko se jednaka prava trebaju pružiti i jednom i drugom polu.
 
Tako su 1975. godinu Ujedinjene nacije proglasile godinom žena, a 8. mart međunarodnim Danom žena. 
 
Ne samo da su žene dobile svoj specijalni dan, već su dobile i prava koje su zahtevale.
 
Između 1917. i 1975. godine dosta zemalja je ženama dalo pravo glasa.
 
Osim toga, žene su stekle pravo na trudničko bolovanje, povećanje plata i smanjenje radnih sati.
 
Iako se situacija dosta poboljšala i dan danas žene generalno imaju niže plate od muškaraca. Visoko plaćene poslove i dalje u najvećem broju slučajeva obavljaju muškarci.
 
Oni su, takođe, mnogo više zastupljeni i u politici, nauci i IT branši. To nam govori da borba za jednaka prava nije prestala.
 
U Srbiji se, slično kao i u čitavom svetu ovaj praznik obeležava darivanjem cveća i poklona bliskim ženama.
 
Iako se ovaj praznik u savremenom dobu dosta komercijalizovao, nikako ne treba zaboraviti njegovu primarnu ulogu, kao i razlog zbog kog je nastao.
 
Znamo, neke će reći nešto tipa "Nije samo ovaj jedan dan dan za žene"  i to jeste istina, ali žene - dajte sebi oduška, uživajte u 8. martu!
 
Spremite poklončić svojoj prijateljici, mami, sestri, tetki...Jer,ženska solidarnost je, kao što su nam istorijska zbivanja pokazala, veoma bitna stvar!
 
Srećan 8. mart drage žene!
 

Comments: