Vreme je da ustanete! Zašto je sedenje loše po vaše zdravlje?

Moderno doba zahteva od većine poslova upotrebu računara, što znači da je većina nas tokom radne nedelje zbog obaveza prikovana za stolicu.
Sa druge strane, način na koji provodimo slobodno vreme takođe podrazumeva sedenje ili izležavanje...
 
 
Dva sata pred TV-om posle večere, pola sata na Facebook-u pred spavanje, sat vremena dnevno u automobilu zaglavljeni u saobraćaju i pre nego što primetite – vaš dan se već sveo na stolicu, kauč i krevet.

Zašto je sedenje loše po vaše zdravlje?

Objasnimo to ovako: Sedenje je kao i ishrana – neophodno, ali takođe vrlo štetno ukoliko je preterano i nepravilno. 
I kad smo već kod ishrane, trebalo bi da znate da sedeći položaj odmaže u sagorevanju kalorija.
 
Svakodnevne aktivnosti, čak i one jednostavne i ne previše zahtevne, poput hodanja, pranja sudova i usisavanja – utiču pozitivno na rad vašeg metabolizma. A time vašem telu, naravno, pomažu da sagori suvišne kalorije, i da se izbori protiv suvišnih kilograma.
Prekomerno sedenje, dakle, značajno povećava rizik od gojaznosti. A gojaznost se, iako se neki sa time ne bi složili, ipak hronična bolest koja može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Šta kažu brojke?

Kako biste lakše uvideli koliko je ovakav neaktivni, moderni način života zapravo ozbiljan problem, evo jednog podatka koji će vam dati bolje objašnjenje:
Zemljoradnik može u toku jednog radnog dana sagoreti čak 1000 kalorija više od radnika u kancelariji!
Ako znamo da je prosečan dnevni unos oko 2000 kalorija za zdravu odraslu osobu, ova gore navedena brojka govori i više nego dovoljno o razlici između radnika koji je aktivan i onog koji je sedeći. 
 
Zato, dragi moji, ukoliko želite postati i ostati fit, uplatite konačno te fitnes treninge, probajte jogu, ili trčite sa prvim suncem ujutro... Ne smete svoje zdravlje i svoj dobar izgled ostaviti u kancelariji!
 

via GIPHY

A kad smo kod zdravlja…

Statičan lajfstajl na dnevnom nivou utiče na pojavu glavobolje, bola u leđima, vratu, kao i na nepravilno držanje zbog slabljenja mišićne mase. A to je čak i, možemo slobodno reći, zanemarljivo ako sagledamo ostale posledice.
 
Da li ste znali da je sedeći položaj usko vezan za više od TRIDESET hroničnih stanja i bolesti, uključujući dijabetes tipa 2 i bolesti srca?
Dokazano je da fizička aktivnost, makar i u umerenim količinama, značajno snižava rizik od umiranja zbog neke kardiovaskularne bolesti! Imajte to na umu kada sledeći put ne odete na aerobik zbog kafe i cigarete sa prijateljicom...

Šta možete da uradite?

Najmanje što možete je da svakoga dana odvojite najmanje 30 minuta na umerenu fizičku aktivnost. Umesto da tih pola sata provedete listajući Instagram ili Facebook, ustanite i uradite nešto za sebe!
 
Pod umerenim aktivnostima se podrazumevaju: ples, vežbanje u kući, lagana šetnja, i kućne obaveze poput usisavanja, brisanja prašine i uređivanja bašte. 
Ukoliko, pak, želite da poboljšate rad svog srca i intenzitet pluća, potrebno je da odvojite od pola sata do sat vremena, 3 ili 4 puta nedeljno, i to na sledeće aktivnosti: biciklizam, plivanje, vožnju rolera,preskakanje konopca, ili naravno, trčanje i fitnes.

Piše: Ivana Gvozdenović

 

Comments: