6 namirnica koje su dobre za vaš stomak

Ove zdrave namirnice će doprineti blagostanju vašeg sistema za varenje. 
 

Papaja

Tradicionalno korišćena za lečenje čireva, gorušice i dijareje, papaja sadrži papajin, prirodni digestivni enzim, koji pomaže u razlaganju hrane koja vam možda iritira stomak.

Ovsena kaša

Ovsena kaša je nezamenjiv izvor razgradivih i nerazgradivih vlakana. (Razgradiva vlakna se razlažu u vodi, dok se nerazgradiva ne razlažu).  Potrebna su vam oba tipa vlakana za pravilan rad digestivnog trakta. Bonus je to što ovsena kaša smanjuje nivo holesterola.

Jabuke

Ne samo da su bogate nerazgradivim vlaknima, već su takođe bogate pektinom i ostalim enzimima koji pomažu u razbijanju i izbacivanju čestica iritirajuće hrane iz organizma. Ukoliko imate osetljiv stomak, pokušajte da ih jedete pečene.

Cimet

Tradicionalno korišćen za lečenje jutarnje mučnine i dijareje, cimet je takođe efikasan rastvarač mehurića gasa koji se nakupljaju u stomaku. Možete ga koristiti sa slanim jelima (kao što je pečeno pile), kao i sa slatkim (kao što je pita od jabuka).

Morač

Jedno od prirodnih svojstava ove biljke doprinelo je tome da se koristi u suzbijanju gasova u stomaku, što je i jedan od razloga zašto vam je ponude na kraju obroka u indijanskim restoranima. Pola kafene kašičice ovih semenki bi trebalo da odradi posao.

Avokado

Zahvaljujući tome što poseduje veoma visok sadržaj kalijuma, vlakana i ulja, avokado pomaže da se ,,stvari kreću“.  Pokušajte da isečete par tankih parčića avokada i stavite ih u sendvič umesto majoneza.
 

Comments: