Ima li to veze što je partner mlađi od tebe?

Priznaću vam, bez laži i prevare -  da, imala sam predrasude. Imala sam lično mišljenje na osnovu ličnih ubeđenja. 
U vezi sa čim? U vezi sa odnosima/ vezama/ brakovima između starije žene/devojke i mlađeg muškarca.
 
 
Nisam sklona osudama, ogovaranjima niti zauzimanju stava koji nije osnovan i dobar, ali mi je prva pomisao kada je moja prijateljica našla mlađeg muškarca bila – kako to funkcioniše?
Nije to nikakva matematika – dakle, nema formule, nema preteranog razmišljanja, nema planiranja, projektovanja ili nečega sličnog – kao i u svakom odnosu i vezi, rodile su se emocije, oseća se ,,hemija“, razgovori dobro teku i teme se ne troše lako, postoji intimno slaganje, i kako mi je odmah rekla – ,,ima zdravije i lepše razmišljanje od onog tipa koji je bio stariji od mene devet godina“.
 
Hm. Dakle, eto, tada sam shvatila da izuzeci postoje, da se ljudi pronalaze i prepoznaju bez obzira na godine, rase, poglede, poreklo – važno je samo prepoznati se!
 
Ličnog iskustva nisam imala, ali baš kako mi je ona ispričala, sa njim je znala kako i šta da radi, bez preteranih razmišljanja ili preračunavanja, samo je sve prethodno fino primenila sa njim, a kako i sama kaže – kada je želela i osetila potrebu hrabro je preuzela kontrolu i nije se pokajala u tim situacijama, niti je došlo do svađe ili sukoba mišljenja.
 
U intimnom smislu, jednom mi se poverila da je vođenje ljubavi bilo duže i intenzivnije – oboje su više uživali i duže je trajalo, nije imao predrasude u vezi sa vremenom i trajanjem našeg intimnog odnosa.
 
On? Kako on razmišlja? On mi je rekao da je njegovo samopoudanje bilo veće i osveženo kada ja privukao pažnju i dobio priliku da otpočne odnos sa ženom koja je starija od njega.
Moram priznati, o ovakvom diskursu muškog posmatranja nisam preterano razmišljala.
Takođe, njemu se dopalo što je sa njim izuzetno sigurna u sebe (a ona mi je pričala da to nije bila u prethodnoj vezi kada je muškarac bio stariji), što jasno i otvoreno govori šta želi i nema nikakav problem da izrazi sebe.
 
Dečko moje prijateljice imao je više vremena za nju, za njene potrebe i njene želje. Fleksibilniji je i nije sklon osudama – a u šali je uvek isticala da je uvek spreman za izlaske i provod, bez prethodnog najavljivanja ili planiranja.
Oboje ističu da vole segment sticanja novih iskustava jer je drugačije kada je muškarac mlađi, ne samo u smislu intime, već i u razgovoru, pa tako pažljivo sluša svoju partnerku dragoceno skupljajući sva iskustva.
 
Dakle, bez obzira na razlike u godinama (bilo da je partnerka mlađa ili starija, bilo da je partner mlađi ili stariji) treba prepoznati osobu koja nam i intelektualno i verbalno, ali i intimno, odgovara, sa kojom se uklapamo u gotovo svemu – i treba graditi.
Mišljenja su uvek podeljena i različita, ali je najvažniji unutrašnji osećaj i lični doživljaj osobe sa kojom smo u vezi. Vidite, čak sam i ja do kraja ovog članka otklonila predrsude i pogrešno mišljenje. 

Piše: Nađa M. Lazarević

 

Comments: