Predsoblje - Feng Shui

Ulaskom u svoj dom vi ulazite u potpuno drugu dimenziju, mesto mira, mesto gde se opuštate i osećate ušuškano i sigurno. Predsoblje je tu da dočeka vas i vaše goste i prvo vam ponudi topao i ugodan osećaj.
 Stoga bi i ovaj prostor trebalo da bude lepo i skladno uređen.
 
Potrebno je imati u vidu nekoliko narednih stavki:

JASNO ODVOJEN PROSTOR ZA PREDSOBLJE

Trendovi u enterijeru propagiraju otvoren koncept gde je dobar deo prostorija spojen u jednu. Na taj način prostor izgleda veće, a osećaj prostranstva prija ljudima. 
 
To je u redu, jer se uz mudru organizaciju energetski mogu odvojiti prostori i stvoriti osećaj pojedinačnih celina, a u isto vreme zadržavajući otvoreni koncept prostora. Stoga ukoliko nemate jasno odvojeno predsoblje, dekoracijom i bojama možete odvojiti ulazni deo i stvoriti vizuelno odvojenu predsoblje.

Kako odvojiti predsoblje?

To možete uraditi bojom- tako da u ulaznom delu preovlada jedan kolorit ili kombinacija boja. Možete postići atmosferu odvojenosti kroz biljke, osvetljenje, korišćenjem određenog stila (nameštaj u predsoblju, ručkice, isti stil rasvetnih tela, boja zidova i tome slično) koji se uklapa u opšti stil doma, a u isto vreme i odvaja ga.
 
Koju god metodu izaberete - dobra je. To ne mora biti previše naglašena razlika, dovoljno je da bude i suptilna. Zapamtite: i u uređenju prostora nekad važi pravilo ,,više je manje’’.

UGODAN OSEĆAJ I OSEĆAJ DOBRODOŠLICE

Povoljno je da predsoblje bude skladno uređeno, da odaje osećaj toplog doma, da bude udobno i da se oseća dobrodošlica.
 
Osvetljenje je najvažnije. Ako nemate dovljno prirodnog svetla, pojačajte ga zidnim lampama, plafonjerama ili lusterima.
 
Postavite jedan centralni izvor svetlosti i jedan ili dva periferna izvora - na taj način ćete izbalansirati prostor i moći da obezbedite dovoljnu količinu svetla.
 
Mirisi takođe mogu da naprave lepu atmosferu. Izaberite eterično ulje lavande za smiren i ugodan osećaj ili ulje citrusa poput narandže ili limuna za osećaj svežine i dinamike.
 
Menjajte miris spram sezone ili prema raspoloženju. Možete ulje kapati na ukrasne drvene štapiće, ili ih razblažiti vodom i staviti u prskalicu. 

ORGANIZACIJA

Veoma je važno da predsoblje bude uredno, dobro organizovano i da ima dovoljno mesta za odlaganje (u skladu sa veličinom prostora). 
 
Organizacija u predsoblju će vam pomoći da ostavite dovoljno mesta za vaše jakne i kapute, vašu obuću kao i za vešalice za goste. Ukoliko postoji mogućnost, uvek se opredelite za zatvorene plakare i ciplearnike. Ako su zatvoreni smanjiće vizuelni haos.
 
Veoma je praktično da odvojite kućne vešalice od onih za goste, pa tako za goste možete postaviti neke stilizovane, koje će više izgledati kao dekoracija, a služiće tu da se povremeno nešto zakači i u isto vreme će ulepšavati predsoblje.

REDOVNO ČIŠĆENJE

Redovno čistite i oslobađajte predsoblje od stvari koje vam više ne služe. 
 
Opredelite se za cipelarnik umesto da cipele ostavljate pored vrata, jer cipelama unosimo spoljnu energiju i prljavštinu, stoga je važno da pre ulaska u stan obrišete cipele o otirač i odložite obuću na predviđeno mesto.
 
Lepo je kad vas dočeka uredno i skladno, mirisno predsoblje, kakva god da je situacija u domu, sudovi, veš, bilo šta, predsoblje će pomoći i ako je uredno postaviće ,,ton’’ i osećaj za ceo dom, nadoknadiće tamo gde manjka.
 
Korak po korak menjajte, uređujte, napredujte, strpljivo i sa ljubavlju prema sebi i svom domu....
 
Srećno!
 

Piše: Andriana Ostojić Skurupatis

 
 

Comments: