Makeup & skin saveti by Thea (ako vam je vaše lice bitno)

Kako voditi računa o svom licu, na šta obratiti pažnju kad je u pitanju šminkanje, da li staviti svilene trepavice ili ne, japansko iscrtavanje obrva? To su danas česte nedoumice kada su žene i devojke u pitanju.

Na ova i još neka pitanja odgovorila nam je Tea, makeup artist (Makeup Studio Thea) .

U nastavku teksta pročitajte razne savete koje nam je Tea dala. Sigurni smo da će vam njeni odgovori biti od velike pomoći.

Koliko puta dnevno treba da se umivamo?

Trebalo bi da se umivamo bar 2x dnevno sredstvima prilagođenim za čišćenje lica, ujutru kada ustanemo i uveče, pre nego što legnemo.
"Sapun bez sapuna" je definitivno ono što preporučujem za sve tipove kože. To su sredstva koja nose naziv "facial wash" i na njima je najčešće naznačeno da ne sadrže sapun.  
Ukoliko taj dan nismo stavljali šminku, umivanje mlakom vodom (telesna temperatura), bez sredstava za čišćenje kože, može samo da pomogne.  Pogotovo u vrelim, letnjim danima. Znoj nije veliki prijatelj našeg tela, ali ne treba kožu ni isušivati. 
 
Ukolliko smo, pak, stavljali šminku tog dana, moja preporuka je da se nakon umivanja lice (ne mora svaki put, ali par puta nedeljno) prebriše tupferom natopljenim micelarnom vodom. Ona je zapravo odlična stvar, masnoće vezuje za sebe i uklanja, a sa druge strane kožu ostavlja navlaženom (blaga hidratacija). 
 

Koliko je bitan odabir prave kreme za kožu i da li to mora biti neka skupa krema?

Krema za kožu u 80% slučajeva ne mora da bude skupa. Naprotiv. Ogradiću se od davanja saveta za osobe koje imaju kožu sa velikim problemima, vrlo aknoznu, atopijski dermatitis, ekcemi, teže oblike alergija, etc.
Dakle, u većini slučajeva gde je koža normalna, masna, suva, osetljiva, dehidrirana ili kombinovana, ali u granicama normale, kreme se za svaki od navedenih tipova kože mogu pronaći po sasvim pristupačnim cenama. 
 
Jedino je skupo "traženje" prave kreme baš za vas tip kože jer se može desiti da morate da ih promenite bezbroj dok ne naiđete na odgovarajuću, a i ona se s vremena na vreme mora menjati. Tu su spas testeri. Prošetate po promocijama, apotekama i pokupite sve sto želite da probate. 
 
Hidratacija je neophodna i za svaki od navedenih tipova kože je spasonosna, a osnova hidratacije dolazi iz tela (od vode koju popijemo) a ne kroz kreme za negu kože.
 

Da li se možemo osloniti i na proizvođače koji se bave prirodnom kozmetikom?

Rekla bih - apsolutno da! To je uvek moj prvi izbor.  Naravno - proverene proizvođače, što ne isključuje "home made" proizvode, ukoliko oni imaju sertifikat koji je potreban za puštanje u promet.
Veliki sam "fan" prirodnih proizvoda, ali nekako se uvek prvo uhvatim za običnu Pantenol kremu ili gel ili mast ili tečnost (nekad je postojala i pena, beše savršena, ali je dugo nisam videla) u zavisnosti od efekta koji želim da postignem.
 

Znam puno žena koje se ne bave puno svojom kožom i ne idu kod kozmetičara nikada, a imaju savršen ten! U čemu je caka? 

U genetici, zdravom životu (ishrana, nepušači, unos puno tečnoti, etc.) i pomalo sreće. ???? Ipak - genetika je tu na prvom mestu, a možda one sasvim slučajno lice održavaju baš kako treba. Ni ja ne idem kod kozmetičara (bila sam dva puta u životu) i imam dosta godina(=37 ???? ), a bore ne. ????
 
 

Koliko često lice I kožu treba tretirati pilinzima?

To zavisi I od vrste pilinga (agresivnosti čestica koje se u istom nalaze), a i od tipa kože. Piling je metoda skidanja površinskog sloja odumrlih ćelija kože. Svakako ne bi trebalo preterivati.
 
Soda bikarbona na vlažne dlanove i lice, blago trljanje nežnim, kružnim pokretima, 1x nedeljno ili čak 3x mesečno - je po meni sasvim dovoljna.
 

Da li su tonirane kreme adekvatna zamena za puder i kakvo je vaše iskustvo sa njima?

Tonirana krema je nešto sasvim drugo od onoga što nazivamo tečnim puderom, a zapravo je u pitanju vid podloge za MU (makeup), mada hajde, držaćemo se termina "tečni puder". Tonirana krema je lagana, u načelu je proizvod za negu, slabije je pigmentovana i pokrivna moć joj je slabija od one koju imaju proizvodi dekorativne kozmetike.
U suštini - zavisi šta želite da postignete i koliko problematičnu kožu lica imate. Meni je CC od brenda Farmasi fenomenalna. Opet, imam klijente kojima je neophodna prilično jaka podloga (tečni puder) jer imaju ozbiljne promene na koži (hiperpigmentacije ili diskoloracije ili nešto treće) koje zahtevaju visoku pigmentisanost.
Dakle - zavisi od svakog pojedinca i njenih potreba.
 

Koliko je redovno održavanje pribora za šminku ustvari bitno i praktikuju li žene to?

Ne samo što žene to ne praktikuju, nego ni svi MUA (makeup artists) to ne praktikuju. To je u najmanju ruku zastrašujuće. 
 
Jako je važno. Četkice umeju da budu izvor zaraze. Trebalo bi ih prati što češće, čak i kada smo jedine koje ih koriste (na koži žive milijarde bakterija), a najmanje što možemo da učinimo je da sa par mlazeva alkohola blago natopimo ubrus, postavimo ga na sto i svakom četkicom pređemo preko toga par puta, da skinemo boju i veći deo nečistoća. I dalje ih s vremena na vreme (bar jednom nedeljno) moramo prati - sapunom i vodom. Znam.... Smor je. Imam ih preko sto.... Sve znam. Ali mora se.
 
Pribor za profesionalnu upotrebu, kojim se dotiče lice stotine klijenata se drugačije održava i dezinfikuje, posle apsolutno svakog klijenta, bez izuzetka, mnogi alati su jednokratni, ali to je mnogo šira tematika i pretpostavljam da je većina makeup artista zna, a ako ne - neka pod hitno sazna ili će naučiti na teži način.
 

Da li ukoliko neka mušterija insistira na određenom makeup-u , a svesni ste da to neće pristajati njenom licu, predlažete adekvatniju zamenu i koliko često veruju vašem sudu?

Hehehe, da. To se često desava. Uglavnom me poslušaju jer zaista lepo objasnim ZAšTO NE i ne pravim se sveznajuća nego dajem konkretne odgovore i bolje predloge. 

E, sad, ako bi neko i dalje ostao pri svim svojim idejama, to bi bila stvar posebne želje. Ko sam ja da je menjam?! Realno - i ja odem u grad sa asfalt sivim karminom..... Ne pitam nikog da li mu/joj se sviđa. ????

 

Predlog za idealan dnevni makeup?

Za većinu:
 
 
A za mene:
 
 
Idealan je onaj MU u kom se individua idealno oseća.

Da li olovka za usta treba uvek da bude  iste boje kao i karmin?

Ne volim olovke za usta i koristim ih po izrazitoj želji klijenta. Može da bude ista kao karmin ili da odstupa 1-2 nijanse u zavisnosti od efekta koji želimo da postignemo. 
Ali se sve to može uraditi karminima - koristeći dva, tri različita.
Tamnije olovke smanjuju usne, ali i daju na "dramatičnosti", takođe su neophodne za ombre efekat olovkom, a svetlije vizuelno daju punoću. Navodno.... U praksi to baš i nije tako - ili je za sve to potrebno veće umeće, a onda možemo i karminima u kombinaciji sa hajlajterom i kontur puderom (na odgovarajućim tačkama) da to postignemo kako treba. ????
 

Japansko iscrtavanje obrva – da ili ne?

Da! Ukoliko ne postoje kontraindikacije (alergija na sastojke boje, mladež na obrvi, neko oboljenje trombocita koje bi pojačalo krvarenje i ugrozilo klijenta, etc.)
OK, nekad vidim idealne prirodne obrve i onda je odgovor "Ne.", ali to je toliko retko da ako napisem - DA - neću mnogo pogrešiti. 
Obavezno obratite pažnju GDE to radite!
Higijena je presudna jer se radi sa krvi i nije naivna priča. A i bitno je koliko je dobar umetnik jer te "tetovaže" iako nisu potpuno trajne, neće da nestanu bar 2 godine. Pa da ne bude da izgledate kao "Gernika"....
 

Svilene trepavice su sada prilično popularne, da li su one za svakoga?

Nisu za svakoga, ali je jako široka lista bolesti i problema koji spadaju u kontraindikacije.
Uglavnom, to je bas široka tema koju bi trebalo posebno obraditi, ali za one koji nemaju nikakvih problema, a imaju slabije trepavice+želju za pogledom iz snova = uradite to. 
Za one sa izrazito gustim, uvijenim i dugim trepavicama - kontaktirajte me da vam kažem koju maskaru da kupite. ????
 

Maskara, vodootporna ili ne?

Šta ja znam.... I da i ne. Za svaki dan ne nikako. Puna je glikola koji je vrsta alkohola i oštecuje trepavice. 
Opet, ako idete na događaj gde ćete zaplakati od sreće ( ili ne daj Boze tuge) ili na neki pena party gde ćete biti mokri ili na bazen - onda svakako da. Mada, meni se i ona na bazenu razmaže.
 
Zahvaljujemo se Tei i njenom makeup studiu -Makeup By Thea na iscrpnim odgovorima i nadamo se da smo uspeli da vam pomognemo da rešite neke od svojih nedoumica. 

Comments: