Kako da vam jaja ne popucaju prilikom kuvanja?

Ovo je jedno od čestih pitanja kada se približava Uskrs. Na sve strane postoje razni saveti, a mi smo se potrudili da ih objedinimo u jedan tekst. Verujemo da barem jedan od ovih saveta "pali". Mi ćemo ih isprobati, a vi?

Važno je da jaja pre kuvanja izvadite iz frižidera

Ostavite ih prvo neko vreme na sobnoj temperaturi (oko sat vremena). 
Jaja pucaju kada se stave direktno iz frižidera jer se gasovi unutar njega naglo zagrevaju i šire unutar ljuske. Kada pritisak postane previsok, gasovi izlaze napolje tako što razbijaju najslabije delove ljuske. 
P.S. Ako ne želite ili nemate vremena da čekate, jaja možete potopiti i u toplu vodu pre kuvanja na nekoliko minuta.

Ukoliko je moguće, koristite “starija” jaja

Kada je jaje sveže, spoljašnja membrana biva zalepljena za ljusku jajeta dok je unutrašnja membrana zalepljena za belance. Kako jaje stari, tako se membrane pomeraju ka ljusci što je čini čvršćom.

Dobro rasporedite jaja po šerpi

 Pažljivo ih stavljate da ne bi neko od njih puklo. Nemojte praviti “gužvu” u šerpi, jaja ne bi trebalo da su nabijena jedno uz drugo. 
 
Dodatak: Testirajte da li su vaša jaja sveža - stavite ih u šepu sa slanom vodom - ako jaja potonu, to znači da su sveža. Ukoliko, pak , neka od njih ostanu na površini, to verovatno znači da su pokvarena.
 
Na dno šerpe stavite presavijeno parče gaze - to će imati funkciju jastučića tako da se što manje udaraju prilikom kuvanja.

Prelijte jaja hladnom vodom iz slavine.

Pazite kako sipate vodu da se jaja ne bi udarala jedno o drugo. 

Dodajte pola kafene kašičice soli u vodu.

To može pomoći pri njihovom očuvanju od pucanja jer začepljuje manje napukline koje nastaju prilikom kuvanja, a takođe će se zbog toga i brže ljuštiti. 

Nikada nemojte stavljati jaja direktno u vrelu vodu. Takav postupak “šokira” jaja i ona pucaju.

Dodajte sirće u vodu. 

Stavite po kafenu kašiku sirćeta za svako jaje koje se kuva. Sipajte to pre nego što kuvanje krene. 
 
Takođe, ako već primetite prilikom kuvanja da je jaje napuklo, možete dodati sirće - ono će pomoći da se i pored toga jaje skuva jednako kao i druga jaja. 
 
Nemojte preterivati sa sirćem - ako ga stavite previše, jaja bi se mogla osetiti na sirće, a to svakako ne želimo.
 

Comments: