5 ( + 1) knjiga koje treba pročitati ove zime

Zimski dani su kao stvoreni za ćebence, toplu čokoladu i dobro štivo u rukama! Bilo da ste strasni ljubitelj knjige ili želite da izaberete kvalitetan poklon za neku svoju dragu osobu, napravili smo izbor najboljih knjiga ove sezone. 
Sledi pet naslova koji će nam ove zime zagrejati srce, nahraniti maštu i krasiti police: 
 

Čovek po imenu Uve, Fredrik Bakman

Filmomani među nama će odmah prepoznati naslov kao dvostruki kandidat za Oskara 2017.
Ovaj skandinavski roman, a kasnije i film, ostavio je jak utisak na ljude širom sveta, i prodat je u više od 3 miliona primeraka! 
 
Uve, glavni lik, je staro džangrizalo. On je ogorčen, mrzovoljan i previše pedantan. Ali ispod njegove grube površine krije se malo drugačija, humanija strana, koja će vas nasmejati, rasplakati i kako rekoše u "People" magazinu – koja će vas naterati da poželite da se „odselite u Skandinaviju, gde je sve nekako simpatičnije“.
 
Pisac maestralno kroji priču oko ovog autentičnog lika... Toplu priču o njegovom životu, o jednom neočekivanom prijateljstvu, i o povezanosti među ljudima. 

Ubistvo u Orijent Ekspresu, Agata Kristi

Klasici uvek nađu način da se vrate, zar ne? 
Najpoznatiji roman Agate Kristi, i najzanimljiviji slučaj Hektora Poaroa, delo je koje je velika većina nas sigurno već pročitala. Ali, ovaj detektivski slučaj nikada ne zastareva - pa je ove godine ova priča postala i bioskopski hit. 
 
U režiji Keneta Brane, koji je i u ulozi Hektora Poaroa, uz Džoni Depa i Penelope Kruz, ovaj film nam je ponovo približio ovo fantastično detektivsko delo. 
 
Podsetite se još jednom zbog čega je Agata Kristi najprodavaniji autor svih vremena, i pustite da vam ovaj zaplet ponovo aktivira vijuge! 

Udvoje, Nikolas Sparks

Već prepoznatljivo ime, pogotovo ako pitate nas žene. Nikolas Sparks, autor čuvene "Beležnice" i drugih ljubavnih zapleta po kojima su rađeni sjajni filmovi (poput "Šetnje za pamćenje" ili "Poruke u boci") ima novu poslasticu za romantične duše.
 
"Udvoje" je priča o odrastanju, bezuslovnoj roditeljskoj ljubavi i životnim izazovima kroz koje jedna porodica može proći.
 
Kada Rasel Grin pokrene svoj samostalan posao, finansijski problemi počnu da razaraju njegov odnos sa suprugom Vivijan. Ona zbog toga odlučuje da se zaposli, a on uči kako da svojoj petogodišnjoj ćerki bude drugar, roditelj, kuvar i šofer. 
 
Ukoliko tražite porodičnu priču, i volite Nikolasa Sparksa, sa ovim romanom nećete pogrešiti.

Olujni bedem, Dejan Stojiljković

Armija fanova Dejana Stojiljkovića sigurno već čita ili je pročitala ovaj roman, koji je izašao septembra ove godine. "Olujni bedem" je nastavak njegovog remek-dela "Duge noći i crne zastave".
Pisac na sebi svojstven – majstorski način – kroji snažne i jasne slike o krahu srednjevekovne srpske države i zahuktavanju prilika pred Kosovski boj.
 
Stojiljkovićev istorijski roman sadrži toliko akcije, i uzbudljivih trenutaka, da će vas uvući u priču i učiniti da ga pročitate u jednom cugu!

Stan u Parizu, Gijom Muso

Ovogodišnji roman Musoa privući će njegove fanove, ali i čitaoce koji se još uvek nisu upoznali sa njegovim delom. 
 
Madlin, londonska policajka, iznamljuje atelje u Parizu u želji da provede neko vreme sama.
 
Gaspar, pisac, takođe iznajmljuje atelje, želeći da piše u miru i tišini. Usled nesporazuma, ova dva stranca iznajmljuju isti atelje i prinuđeni su da neko vreme ipak provedu zajedno. 
Gijom Muso, mladi francuski autor, opčinio je publiku širom sveta svojim jasnim i ubedljivim stilom pisanja, kao i sjajnim zapletima.
 
Kako do sada, tako i u ovom romanu, pisac je stvorio odličnu mešavinu ljubavne tematike i trilera. Ako želite dobru priču, koja se brzo čita, a dugo pamti, "Stan u Parizu" je pravi pogodak.

Bonus naslov: Igraj, Igraj, Igraj, Haruki Murakami

Igraj, Igraj, Igraj je sjajan splet više žanrova: fantastike, trilera, i romanse.
 
Kao što već većina čitalaca zna, Murakamijev stil je zanimljiv, napet i privlačan. On radnju plete oko glavnog junaka koji pokušava da pronađe svoju bivšu devojku i to u svetu modernih dostignuća, gde se sve nekako nalazi na granici realnosti i fantazije. 
 
Van prvih pet, jer nije ovogodišnje izdanje u našim knjižarama, ali ipak na listi jer je Murakami za svako godišnje doba i svako raspoloženje. Prosto rečeno, ukoliko volite kvalitena i originalna književna dela, ovaj roman bi trebalo da krasi vaše police.

Piše: Ivana Gvozdenović

Comments: