20 mentalnih barijera kojih treba da se otarasite

Zamislite da se vozite balonom. U njemu se nalazite vi i sve stvari koje posedujete. Nešto polazi po zlu i počinjete ubrzano da gubite visinu. Udarićete o zemlju za manje od 10 minuta ukoliko ne pronađete brzo rešenje.
Jedino rešenje koje imate je da se rešite dodatne težine koja predstavlja bar pola stvari koje  imate sa sobom. Oklevate par sekundi, ali onda počinjete da izbacujete stvari koje ste sakupili kroz život. Korpa balona postaje sve lakša, pad se usporava i potom počinjete da ponovo dobijate visinu. Osećate veliko i neopisivo olakšanje. 
Ovo se dešava svima nama i to u manje dramatičnim sutiacijama. Vezujemo se za stvari koje smo prikupili tokom godina. Neke od njih su korisne. Neke imaju sentimentalnu vrednost. Neke su jednostavno teret.
Ukoliko se i vi nađete na ovakvom balonu, evo dvadeset mentalnih barijera koje treba da odbacite da ne bi ste pali na zemlju.

1. Rešite se preteranog vezivanja

Mi se vezujemo za svakave stvari, pa čak i za najbesmislenije stvari na svetu. Da li ste vezani za nešto? Koliko je jaka ta veza? Da li vas ona sprečava da uradite nešto? Da li zbog nje patite? Pogledajte pravo kroz nju- razbijte iluziju. Znajte da se svaka veza može prekinuti.

2. Zaboravite na osećaj krivice

Osećaj krivice nema apsolutno nikakvu funkciju. Razmislite o tome- šta bi krivica mogla da reši? Ona vas samo drži zatočenim u samosažaljenju i patnji.

3. Otarasite se negativnog razmišljanja

Pesimistične misli i negativni stavovi držače vas u mračnoj auri koja će vas sprečavati da išta uradite. To je opasan put. Znajte da misli utiču na svet oko nas. 

4. Rešite se samokritike

Najčešće smo najveći kritičari sami sebi. Kritikujemo sebe iz najbolje namere, ali često umemo da preteramo. Kritika se može pretvoriti u obeshrabrujuće poruke. Zaboravite na to i budite dobri i pažljivi prema sebi.

5. Rešite se predrasuda

Predrasude vas drže zatvorenim i punim prezira. Sprečavaju vas da se povežete sa drugima.

6. Rešite se kompulsivnog razmišljanja

Da li radite nešto samo zato što osećate potrebu da to morate da uradite, bez nekog očiglednog razloga? Vreme je da se osvrnete na korisnost i posledice svojih radnji.

7. Rešite se potrebe da budete priznati od drugih

Često umemo da žudimo za priznanjem drugih. Ovakvo ponašanje kojim želimo da privučemo pažnju na sebe šteti našem samopouzdanju i autentičnosti.

8. Rešite se verovanja koja vas ograničavaju

Većinu naših granica smo sami sebi zadali. Život nema definisane granice. Naša verovanja imaju. Naučite da prepoznate ta verovanja koja sužavaju vaše mogućnosti za akciju i otarasite ih se.

9. Zaboravite na svađe

Recimo to ovako: svađe su loše za vaše srce. Ukoliko ste dugo ili često u svađi sa nekim, vaše srce će početi da pati. Istraživanja su pokazala da postoji veza između srčanih oboljenja i emocija kao što je bes.

10. Otarasite se ,,uradiću to sutra“ stava

Ovo je taktika za odugovlačenje koju je smislio vaš podsvesni saboter koji želi da vas spreči u obavljanju važnih zadataka. Pokušajte da budete svesni toga i da se svesno naterate da uradite bar prvi deo zadatka. Prirodno, nastavićete sa ostatkom zadatka jer je najteži deo početak.

11. Otarasite se anksioznih misli

Ovakve misli prouzrokovane su strahom od nepoznatog. Misao da nam se može dogoditi nešto loše je samo loša misao koju smo sami stvorili. Zapitajte se: ima li stvarno šanse da vam se nešto tako desi?

12. Zaboravite na raskide iz prošlosti

Raskid može biti težak i zahtevati dosta vremena da biste se oporavili. Vaše srce je zatvoreno, dok vaš um razmišlja o jednoj te istoj stvari. Kod raskida, treba da shvatite da niste tužni zbog gubitka, već misao o gubitku stvarate u glavi.

13. Rešite se loših uspomena

Ponekada se sećamo neprijatnih stvari koje nam mogu probuditi tužna osećanja. Loše uspomene mogu vas naterati da ponovo proživite te tužne momente. Zadržite ih tamo gde pripadaju- u prošlosti.

14. Rešite se nepotrebnih stvari

Takođe se često emotivno vezujemo za svakave fizičke stvari i objekte. Ponekada možemo zatrpati svoj život nepotrebnim stvarima. Rešite ih se i oslobodite svoje životno i radno okruženje.

15. Udaljite se od lošeg društva

Ukoliko oko sebe imate ljude koji su neiskreni, puni zavisti, ljude koji su pesimistični ili uopšte negativni, držite se podalje od njih.

16. Otarasite se ideje da ste vi produkt vaše prošlosti

Jedna od čestih zabluda u koje padamo je ta da smo mi produkti naše prošlosti. Ovo ograničava naš pogled na budućnost i ostajemo zaglavljeni misleći da budućnost može biti samo još više naše prošlosti.

17.  Nemojte se poistovećivati sa poslom i ulogom koju na njemu imate

Ovo je jedan od rizika modernog života. Pošto naše uloge postaju sve više specijalizovane, polako pomišljamo da su one deo nas. Takav pogled čini da izgubimo pogled na našu pravu prirodu.

18. Rešite se štetnih navika

Ovo predstavlja ponašanje koje se suprotstavlja ili ometa vašu produktivnost i kosntruktivno ponašanje i razmišljanje. Može biti u pitanju bilo šta- od prekomernog gledanja TV-a i prejedanja, do zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

19. Nemojte sve shvatati previše lično

Često smo emocionalno uzburkani zato što pogrešno protumačimo reči i akcije drugih ljudi iz veoma lične perspektive. Kada lično shvatamo stvari, bivamo iznervirani, povređeni i razočarani. Kada na život gledamo objektivnije, ostajemo emocionalno zdravi i fokusirani na svoje prioritete.

20.  Nemojte razmišljati o prolaznosti vremena

Ovo je jedan od naših najveći uzročnika stresa. Ovde nije u pitanju konkretno vreme, već naš pogled na njega. Ponekada postajemo robovi konceptu vremena kada se odmaramo. Ovo je ,,pojelo“ dosta naše slobode i osećaja sreće. Sposobnost da se odmarate i uživate bez razmišljanja o vremenu koje provodite radeći to je veoma zdrava i potrebna, pogotovo u današnje vreme.

Comments: