5 stvari zbog kojih teže gubimo kilograme sa 30+

Vi: “Tridesete su nove dvadesete!”
Vaše telo: “Jesi li sigurna?” ;)
Čule ste već (možda i iskusile) da je sa dolaskom tridesetih teže skinuti kilograme…
Čule ste možda i da se to dešava zbog usporavanja metabolizma - i to je tačno, ali evo šireg spiska razloga:
 

Manjak sna

Uz sve obaveze na poslu i kod kuće, spavanje postaje skoro nedostižan cilj. Ukoliko su u igri i stres i briga, nespavanje postaje skoro hronično.
 
Šta se zapravo dešava kada ne spavamo dovoljno?
 
Kada dođe do manjka sna, naše telo počne da proizvodi više hormona koji se zove Grelin i koji utiče na povećanje apetita. U isto vreme smanjuje se proizvodnja hormona pod imenom Leptin, koji nam govori kada je dosta hrane. 
Možda ste i same primetile da, kada ste umorne posežete za kofeinom, “nečim slatkim” i hranom punom ugljenih hidrata.

Usporeni metabolizam - Smanjena mišićna masa

Ovo se često dešava zbog nekih drugih životnih obaveza koje se pojave u ovom razdoblju života. Ukoliko nemate posao koji od vas zahteva fizičku aktivnost, vrlo je verovatno da ćete zbog manjka fizičke aktivnosti izgubiti mišićnu masu, a mišćići su ti koji su zaduženi za sagorevanje kalorija.

Manje fizičke aktivnosti

Pošto smo u ovim godinama već “odrasle”, taj “odrasli” stil života ponekad nas tera da svoje vreme posvetimo stvarima koje ne podrazumevaju fizičku aktivnost ili bar ne onoliko aktivnosti koliko je potrebno.

Menjanje hormonskog statusa

Dobre vesti su da većina žena ne oseti posledice promene hormona do posle četrdesetih, ali treba znati da i hormoni mogu imati uticaja na to da li osećamo preteranu glad, na primer.

Prethodne “brzopotezne dijete”

Ukoliko ste ikada imale naviku da idete na brzinske dijete koje uvek imaju Jo - jo efekat, vreme je da prestanete sa tim. Ovakve dijete prave haos kada je metabolizam u pitanju. One su toliko restriktivne da vi zapravo ne unosite nikakve hranljive sastojke u svoj organizam, da li mislite da je to pametno?
 

Comments: