Ja ću se udati prva!

Brak je, moglo bi se reći, najstarija institucija, pa se tako veze i odnosi ozvaničeni papirom smatraju trajnim...

 Da li se danas granica za stupanje u brak pomerila?

 

Kako neki psiholozi navode, optimalna dužina trajanja veze osoba koje imaju potencijalnu mogućnost za dobar i zdrav brak su dve godine.

Period kraći od ovoga donosi mogućnost da se partneri ne poznaju tako dobro, dok period duži od ovoga donosi mogućnost da se partneri poznaju previše dobro, pa bi takav odnos mogao prerasti u čisto prijateljski.

Postoji više faktora na osnovu kojih se žene odlučuju da uđu brak. Na samom početku, žena se povezuje sa muškarcem na osnovu pogleda, fizičkog izgleda, kasnije na osnovu dodira i prelaska u intimnu zonu u smislu fizičkog.

Takođe, kod nekih važan, a kod nekih i odlučujući faktor jeste socijalno dobra podloga, kao i potencijalni položaj i moć u društvenoj sferi iz koje partner dolazi.

To se objašnjava na način da žena traži sigurnost, jer ona u partneru traži: oslonac i zaštitu, traži osobu koja je razveseljuje i rasterećuje, ali i osobu koju može potencijalno u nekom smislu prilagoditi sebi i svojim potrebama.

Ranijih decenija žene su se u mnogo većem procentu udavale u ranim ili srednjim dvadesetim, pa je tako među prijateljicama postojala neka vrsta ,,rivaliteta“ koja će se prva udati i koja će u toj zajednici biti srećna i ispunjena, koja će imati decu i dobar život.

Danas, svesni smo, ta granica je pomerena, pre svega zbog ritma modernog doba i života koji se vodi, ali i zbog činjenice da žene u mnogo većoj meri imaju želju da grade svoju karijeru i poslovni život, ali i da su kriterijumi, kako žena, tako i muškaraca, dosta drugačiji, pa se osobe teže upuštaju u ozbiljne veze, a kasnije i u brakove.

Dakle, postoji neki takmičarski duh između žena (prijateljica) u nekom smislu.

U današnje ovo se bazira na tome koja devojka će se materijalno bolje udati i koja devojka će imati sigurnije egzistencijalno pitanje, ali i da li će posedovati neku moć putem sklapanja braka.

Svako doba donosilo je sa sobom neku vrstu takmičenja i nadmetanja u smislu udaje koja će doneti bolju budućnost, ali ne treba izuzimati da brakovi koji se sklapaju, a nama su poznati, mogu biti i oni iz čiste i iskrene ljubavi, oni koji se baziraju na emocijama i zdravim odnosima, pa tako određene žene prave izbor i na osnovu sopstvenih osećanja i uverenja vezanih za muškarca sa kojim će stupiti u brak.

Piše: Nađa M. Lazarević

 

Comments: