Baka Anetin sok od zove

Detinjstvo i taj divan osećaj koji budi miris cvetova zove u meni.
Neko bezbrižno vreme. Vreme kada su ulice bile prepune dečurlije koja su se neumorno igrala...
 
 
 
Ja sam imala prelepo detinjstvo i velik deo sam provodila kod moje bake Drage u igri i razbribrigi. Tada je svako dvorište bilo puno raznobojnog cveca koje je davalo neku posebnu čar, komšije su bile svakodnevno kod nas ili smo mi bili kod njih, pila se kafica, pekli su se uštipci na smederevcu...
U mom dečijem svetu tada sam bila  bezbrižna i srećna. Svi su se družili, pomagali jedni drugima, devojčice su pravile venčiće od tratinčica i maslačaka, dečaci su igrali fudbal po sred puta jer je tada retko ko imao auto i ako ga je imao bio je to fićko, stojadin ili lada.
Na radiu je išao Minimaks, deda ga je puštao u kolima dok ih je "opravljao" .
Bilo je to vreme kada je u meni jedini osećaj bio sreća, nisam znala ni za jedan drugi osećaj.
 
Sada sa prolećem u meni se budi sećanje na ta divna vremena, slika kao sa razglednice iz 1986, haljinice na višnjice, cveće u kosi i naravno baka kako me čeka na kapiji sa časom soka od zove.
 
Ja je i dan danas berem kao sto sam ga brala mojoj baki, samo sto sada svojoj  deci pravim taj isti sok od zove. Moja deca ga obožavaju.
 
Ja ga pravim bez  konzervansa pa veliki deo soka sipam u plastične flaše i zamrznem.
 
Iako je ovo tekst vezan za moje detinstvo ja ću ga ipak posvetiti baka Aneti, od koje sam ovaj recept i dobila, baki moga muža, koja više nije sa nama.
 
Potrebno: 
  • 30 cvetova zove
  • 3 kg šećera,
  • 3 litre vode
  • 6 kesica limuntusa
  • 1 konzervans (ko zeli)
 
Zovu nikada nemojte brati neposredno posle kiše, jer ona sapere polen, berite ih par dana posle kiše.
 
Ubrane cvetove zove potopiti u vodu zajedno sa šećerom. Ostaviti preko noći ( u stvari 24 h) uz povremeno mešanje zbog šećera koji padne na dno, a ovako se lakše rastopi. Nakon 24 časa sok procediti kroz cediljku, a zatim 2-3 puta kroz gazu da ne bi ostalo nečistoća.
 
Dodati limuntus i konzervans i pustiti da odstoji još 1-2 sata.
 
Nakon toga sok sipati u flaše i vaš letnji osvežavajući napitak je spreman.

Piše: Tijana Grujić Stojanović

Comments: