6 znakova da imate posla sa lažnim prijateljima

Sva prijateljstva odlikuje neka vrsta međusobne razmene, ali kada su u pitanju lažni prijatelji oni uzimaju mnogo više nego što daju.
Nemojte trošiti svoje vreme na prijatelje koji vas samo koriste da bi došli do nečega, a ne daju ništa zauzvrat. 
Prepoznajte koji su to znaci koji ukazuju na to da vam je neko lažni prijatelj.

Oportunisti

Da li imate prijatelje koji uvek prave planove sa vama i onda sledećeg dana odustanu? Pazite se - ta osoba nije pravi prijatelj.
Ovakva osoba verovatno svako veče planira tri različite stvari od kojih biraju onu koja im najviše odgovara, a ostale dve otkažu u zadnjem trenutku. Dobrom prijatelju će biti prioritet da provodi vreme sa vama (čak i ako su vaši planovi filmsko veče kod kuće).

Samo pričaju o sebi

Jedna od osobina lažnih prijatelja je njihova narcisoidnost. Imaju problema u stvaranju novih veza zato što su neverovatno fokusirani samo na sebe.
Zdravo prijateljstvo je u primanju i davanju, ali lažni prijatelji će da uzima svu vašu pažnju i neće vam dati ništa zauzvrat.

Stalno traže od vas emocionalnu podršku

Emocionalno nestabilni ljudi nisu uvek najbolji prijatelji. Dok je podrška za vaše prijatelje neverovatno važna, pogotovo ako se bore sa nečim, lažni prijatelj će da iskoristi vašu spremnost da ih slušate.
On će vas povesti na emocionalni tobogan, bez ikakve brige o vašim potrebama.

Ogovaraju druge

Znate šta kažu o ljudima koji ogovaraju druge pred vama - verovatno ogovaraju i vas pred drugima. Prijatelji koji dele neke sočne detalje iz nečijeg tuđeg života, u stvari sa vama stvaraju lažan osećaj bliskosti. Na kraju jasno nam je da njima ne treba mnogo verovati.

Rugaju vam se i hvale vas u isto vreme

Lažni prijatelji su majstori manipulacije.
Tačno znaju kada treba da vas uzdrmaju i nokautiraju, a onda vas tačno u pravom momentu pohvale.
Oni prave začarani krug u kome vi mislite da treba da čekate njihovo odobrenje da se osećate dobro, a u stvari su oni ti koji ugrožavaju vaše samopouzdanje.

Teraju vas da birate njih umesto nekih drugih prijatelja

Do sada smo već mogli da uvidimo koje su to karakteristike lažnih prijatelja - sebičnost, narcisoidnost, posesivnost, itd, ali šta iz svega toga u stvari proizilazi?
Odgovor je jednostavan - očekivanje od vas da vam budu prioritet u odnosu na druge ljude u vašem životu iako oni ne rade isto za vas.
 

Comments: