Zašto bi trebalo da preskačete konopac svaki dan

Zašto bi trebalo da preskačete konopac svaki dan

Jedna od omiljenih dečijih igara je preskakanje konopca. Kada odrastemo zaboravimo na tu aktivnost koja je u suštini veoma korisna. Pročitajte zašto.

Pokreće celo telo

Preskakanje konopca pokreće celo telo: ruke, trbušnjake, srce,čak i vaš um. Ovo povećava vašu snagu, brzinu i okretnost. Ova vežba smatra se i vežbom snage i kardio vežbom. Definitivno ne utiče na vaša kolena kao što to čini trčanje. Veoma je dobro za kondiciju i koordinaciju.

Zdrav limfni sistem

Ova aktivnost je veoma dobra za limfni sistem. Pomaže kod detoksikacije tako što uklanja toksine iz vaše krvi. Dobra je i za opuštanje i umanjivanje stresa. Vaš limfni sistem je prilično spor jer nema pumpu kao srce. Stoga je vaša odgovornost da ga podstaknete. Kretanje tela gore dole je možda najbolja stvar za to. 

Mršavljenje

Preskakanje konopca troši dosta energije. Pomaže pri sagorevanju masti što vodi do gubitka kilograma. Prilikom preskakanja konopca luči se hormon mršavljenja koji je zadužen za regulisanje metabolizma, topljenje masti i stvaranje mišića.

Dobra kardio vežba

Preskakanje konopca podstiče mišićni tonus donjeg dela tela i vaših nogu. Takođe ima uticaja na tonus trbušnjaka, zadnjice, grudi, ruku i butina. Pokreću se sve velike grupe mišića. Kada tek budete počinjali sa preskakanjem veoma je moguće da ćete osećati bolove u nogama. 

Prevencija osteoporoze

Ispostavilo se da jednostavno preskakanje konopca jača vaše kosti. Ovo pomaže pri stvaranju zdrave koštane mase i samim tim utiče na prevenciju osteoporoze. 
 

Comments: