(Ne)uspešnost organizacije vremena

Vreme. Pojedini stručnjaci ga opisuju kao beskonačnu dimenziju, dok ga neki prepoznaju kao ograničeni resurs.
Ali, koliko je teško organizovati vreme i koliko frustrira kad ne stižete sve što ste zamislile?

Pitanje vremena = pitanje iskrenosti

Šta god radila ili ne radila ništa, vreme prolazi, zar ne? Zato preuzmi kormilo u svoje ruke i “nagazi”!
 
Kad si svesna onoga što želiš i možeš, ulažeš trud da ostvariš ono za šta si sposobna i što ti je namenjeno. Time odrediš jasan cilj i upravljaš vremenom kako bi ostvarila ono što si naumila.
 
Budeš iskrena prema sebi i otvoreno kažeš koliko ti je vremena potrebno da nešto postigneš. Ne brzaš jer si naučila da si ti veća faca od vremenske linije.

Počni od zapisivanja 

Dešava se da kasniš na posao, a uvek ustaješ u isto vreme i ne vidiš u čemu je problem?
Nikad ne stižeš na vreme tamo gde si pošla i na kraju dana uvidiš da onaj jedan zadatak nisi stigla da obaviš. To stvara pritisak, zar ne?
 
Vodi dnevnik i zapisuj. Kreni od toga koliko vremena gde provodiš. Da li ti u jutarnjim satima vreme oduzima šminkanje ili spremanje doručka.
 
Da li kasniš zbog gužve u saobraćaju ili se neki drugi faktor ušetao u tvoju rutinu.
 
Kad svedeš računicu, videćeš gde gubiš one značajne minute. I nakon te računice, znaćeš kako da balansiraš vremenom.

Nabavi rokovnik  

“A upamtiću ovaj događaj” - nedelju dana kasnije, zaboravila si da se pojaviš na nekom važnom mestu.
 
“Zapisaću ovaj događaj” - zvuči kao garancija da ćeš se pojaviti tamo gde treba.
 
Ukoliko se trudiš da upamtiš svaki detalj i sve zadatke koje si sebi zadala, sigurno je da ćeš u nekom trenutku posustati i zaboraviti da obaviš neku od stavki. Pa nisi programirana i ne radiš na dugme, sasvim je prirodno da do toga dođe!
 
Olakšaj sebi - kupi rokovnik!
 
Dovoljno praktičan da stane u prvu fioku ili omiljenu torbu i zapisuj planove gde god da se nađeš. Biće validniji ukoliko si ih stavila na papir. A ti ćeš se osećati daleko bolje kad vidiš koliko stvari uspešno obavljaš.

Pitanje prioriteta = pitanje ljubavi prema sebi

Šta stvarno moraš da uradiš, a šta želiš?
 
Ne treba ti za obavljanje svih zadataka isti vremenski period. Nešto će potrajati duže, nešto ćeš završiti brže. Ono što je hitno, koliko ti je bitno da obaviš danas? A ono što je bitno, da li je nužno i hitno? Sama daj odgovore na ova pitanja.
 
Neka prioritet bude ono što lično smatraš najvažnijim. Sama donesi odluku šta je važno prvo da uradiš i veruj sebi.

Ne prihvataj tuđe obaveze

... ukoliko nemaš vremena ni svoje da obaviš. Teško je reći “ne” koleginici, sestri ili prijateljici, ali prihvatanje odrađivanja nečega što nećeš stići ili hoćeš ukoliko zanemariš sebe, ne zvuči humano.
 
Hajde da probamo: “Izvini, ali ja zaista ne mogu da ti se nađem ovaj put, imam previše svojih obaveza. Probaj da se snađeš sama, možeš ti to!”
 
Daš ljubazan odgovor, pružiš vetar u leđa i ne osećaš krivicu. Jer je ok reći “ne”.

Pitanje uspešne organizacije

Naučila si više o sebi i vremenu, hajde sada da se uspešno organizuješ!
 
Pitanje organizacije nije ništa drugo no usklađivanje vremena, prioriteta i osećaja. Da, vreme je povezano i sa emocijama. Jer kad ćeš znati da je organizacija prošla uspešno? Kad se dobro osetiš na kraju dana.

SLUŠAJ SEBE

Dešava se da planovi koje kuješ i ostvaruješ ponekad utiču na tvoju produktivnost? Da ubijaju tvoju kreativnost? Osećaš se kao da uvek nešto moraš da obaviš i da si ograničena?
 
U tom slučaju, daj slobode sebi. Danas ti se ide u kupovinu, a imaš dovoljno lufta za tu neplaniranu aktivnost? Pa idi! Kod kozmetičarke? U šetnju? Na kafu? U bioskop? Da vidiš nekoga ko ti nedostaje? Ispuni sebi želju.
 
Nisi projekat, nisi rob. Ljudsko si biće, daj sebi oduška.
 
Život je kompleksniji od “to do” lista.
 
Vreme je relativan pojam, ali ti nisi. Ti zahtevaš i zaslužuješ toliko toga. Ljubav, na prvom mestu. I priznanje da si dobra u toliko stvari i da ima šansi da ih naučiš. I da savladaš ovu organizaciju vremena.
 
Da bi izbegla sve loše emocije, detaljno se posveti ovim redovima, a onda i sebi. U redu je praviti greške, ali nije u redu slediti loše savete.

PIŠE: ANĐELA GMITROVIĆ

Comments: