Još kuhinjskih trikova!

Spremili smo za vas još jedan koristan tekst o kuhinjskim tajnama i trikovima. Verujemo da će vam biti od koristi i da ćete naučiti barem jednu novu stvar, ako ne i više njih. 

Sačuvajte ukus puteru

Kada odlažete puter u zamrzivač, stavite ga u zasebnu i hermetički zatvorenu kesu da ne bi poprimio ukus ostalih namirnica koje čuvate u zamrzivaču.

Sprečite da se mlečni proizvodi ukisele

Da bi ste učinili da beli sir ili pavlaka duže traju, okrenite posudu u kojoj se nalaze naopako. Vakuum koji ovako nastaje sprečava stvaranje bakterija koje izazivaju kiseljenje na površini.

Neka med ostane bistar

Verovali ili ne, med je jedina hrana koja ne može da se pokvari, tako da ga se nemojte otarasiti kada se kristalizuje ili postane mutan. Stavite posudu u kojoj se nalazi u vruću vodu na neko vreme, zavisno od količine i on će se ponovo vratiti u svoj bistar oblik.

Očuvajte svežinu testenine

Sprečite preostalu testeninu od poslednjeg obroka da se isuši i stvrdne tako što ćete je staviti u zatvorenu plastičnu kesu i odložiti u frižider. Kada budete želeli ponovo da je servirate, samo je ubacite na kratko u ključalu vodu da povrati vlagu.  

Spasite sir od kvarenja

Možete zamrznuti sir! Nakon serviranja, ostatke sira vratite u pakovanje, stavite u kesu pa u zamrzivač. Odmrznite ga u frižideru dan pre serviranja.

Sprečite šećer da se stvrdne

Držanje šećera u frižideru će sprečiti njegovo stvrdnjavanje. Ukoliko već imate stvrdnuti šećer, možete ga usitniti tako što ćete ga staviti u kesu zajedno sa parčetom jabuke ili kriškom hleba i potom ubaciti u mikrotalasnu na tridesetak sekundi.

Razblažite preslanu supu

Ne postoji ništa što više frustrira nego kada presolite supu ili čorbu koju ste pravili satima. Probajte da u supu ubacite štapiće sirovog krompira ili jabuke da upiju dodatnu so. Ukoliko je vaša supa još uvek preslana, pokušajte da sipate kašičicu šećera. Ako ni to ne uspe, pokušajte da dodate malo jabukovog sirćeta.

Otarasite se masti iz supe

Nemojte očajavati ukoliko je supa previše masna- to se može popraviti. Ukoliko imate vremena, stavite lonac supe u frižider i sačekajte oko 30 minuta, potom skinite mast koja se nahvatala na površini supe, a nakon toga je podgrejte. Dok se podgreva, ubacite list zelene salate koji će upiti višak ulja. Izbacite list nakon podgrevanja.

Spasite zagorelo mleko

Ako vam je mleko zagorelo dok ste ga podgrevali, dodajte malo soli koja će neutralisati ukus i miris zagorelog mleka.

Borite se protiv žilavog mesa

Marinirajte velike komade mesa u pivu, vinu, citrusima, paradajzu ili mleku. Ove tečnosti sadrže enzime koji će se pobrinuti za žilavost mesa.

Omekšajte meso

Ukoliko ništa drugo ne uspe, omekšajte meso tako što ćete prelaziti preko njegove površine nožem za picu. Za bolje rezultate, zasecajte dublje.

Iscedite više soka iz voća

Pre ceđenja citroznog voća, kotrljajte ih napred-nazad na kuhinjskom stolu radi boljeg ispuštanja soka prilikom ceđenja.

Pomozite da voće sazri preko noći

Da bi voće sazrelo za što kraće vreme, stavite ga u papirnu kesu sa jabukom. Jabuke ispuštaju etilen koji ubrzava sazrevanje voća.

Očistite kutije od mirisa

Pošto su plastične kutije porozne, zadržavaju miris namirnica koje su bile skladištene u njima, čak i posle pranja. Nakon pranja, u njih stavite zgužvane crno-bele novine, pošto one upijaju miris. Još jednom ih operite pre upotrebe.

Brzo isecite živinu

Mesari živinu seku tako što prvo razdvoje noge od tela, potom, odvajaju batak od karabataka, a nakon toga odvajaju krila od tela. Pile stavite grudima ka dole i secite duž kičme da bi ste je izvadili. Najzad, presecite je preko grudi na pola. 

Napravite kocke leda od preostale kafe

Nema potrebe da kafu sa dna džezve prospete u sudoperu- zaledite je. Kada budete pravili ledenu kafu, stavite kocke zaleđene kafe u nju umesto kocki leda- tako se vaša kafa neće razblažiti kako se kocke budu topile.

Udahnite nov život bajatom hlebu

Umesto da bacite bajat hleb, isecite ga na sitne komade i zamrznite ga. Kada ga budete ispekli, biće sjajna zamena za krekere i bruskete.

Očistite nerđajući čelik

Trljanjem alkohola možete ukloniti mrlje sa nerđajućeg čelika- sipajte malo na pamučnu krpu kojom možete protrljati uprljane delove.

Spasite zagoreo tiganj

Da bi ste spasili zagoreli tiganj, pospite spaljeno dno praškom za pecivo, zatim dodajte pet kašika soli i prekrijte sve to vodom, a potom ga ostavite preko noći. Sutradan, skinite zagorele ostatke  gumenom spatulom.
 

Comments: