Devet načina kako da iskoristite Koka-Kolu

Verovatno ste već do sada čuli da toliko osporavana Koka-Kola pored toga što je omiljeno piće mnogih, može imati i druge primene. Pročitajte za šta je to sve možete iskoristiti. 

1. Prirodne kovrdže

Ortofosforna kiselina koja se nalazi u piću omekšava kutikulu kose, čineći da pramenovi izgledaju sjajno i talasasto. Niska pH vrednost pića takođe normalizuje kiselo-alkalni balans, što je važno za one sa suvom i krhkom kosom. Slobodno natopite kosu Koka Kolom i 10-15 minuta nakon toga je isperite šamponom.

2. Uklanjanje žvake

Ne morate da paničite ukoliko vam se žvaka zalepila za kosu. Sipajte ovo piće preko nje i ostavite je par minuta. Potom polako i pažljivo uklonite žvaku. Proces nije kratak, ali je sigurno bolji od šišanja!

3. Izbeljivanje boje kose

Ukoliko ste ofarbali vašu kosu previše tamno ili svetlo, možete je izbledeti malo tako što ćete je oprati Koka-Kolom. Ovaj efekat dobijate zbog prisustva citrične kiseline i esencijalnih ulja.

4. Odbrana od štetočina

Farmeri u Indiji prskaju svoje useve Koka-Kolom da bi ih zaštitili od insekata. U pitanju je šećerni sirup koji se nalazi u ovom piću. On privlači crvene mrave- najveće neprijatelje štetočina. Ukoliko želite da se otarasite štetočina iz svoje bašte, to takođe možete učiniti Koka-Kolom. Sipajte malo ovog pića u tacne i rasporedite ih po svojoj bašti.

5. Čišćenje kupatila

Zahvaljujući ortofosfornoj kiselini, Koka-Kola uspešno otklanja naslage kamenca i ostale nečistoće. Iskoristite sunđer ili sprej-bocu da bi ste naneli tečnost. Ostavite je par sati ili, još bolje, preko noći i potom je isperite. Inače, ortofosforna kiselina je dozvoljena supstanca u ljudskoj ishrani i nije štetna ukoliko se konzumira u manjim količinama.

6. Rastvaranje masti

Kiseline i kofein dobro rastvaraju mast, zbog čega se ovo piće može koristiti za pranje sudova i raznih površina u kuhinji. Potopite escajg u Koka-Kolu, ostavite ga par sati i potom normalno operite.

7. Neprijatni mirisi

Ukoliko se stvari osećaju na benzin ili plin, potopite ih u 50% mešavinu Koka-Kole i vode pre pranja. Ovo piće će vam takođe pomoći da se rešite i drugih neprijatnih mirisa, poput mirisa ribe. Nemojte dodavati ovu mešavinu u mašinu za pranje posuđa. 

8. Čišćenje metalnog novca

Potamnele novčiće potopite u Koka-Kolu i ostavite ih 10-15 minuta. Potom ih isperite hladnom vodom.

9. Otklanjanje rđe

Koka-Kola se odlično nosi sa rđom, pa ovaj napitak možete iskoristiti da olabavite zarđale šrafove, očistite metalne predmete i rešite druge probleme uzrokovane rđom. Jednostavno sipajte Koka-Kolu na rđavu površinu i utrljajte je sunđerom. 

Comments: